BiH
58

Vlada ZDK dijeli otkaze: Smijenjen upravni i nadzorni odbor Biroa za zapošljavanje ZDK

Piše: E. M.
Miralem Galijašević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miralem Galijašević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na danas održanoj sjednici smijenila Upravni i Nadzorni odbor Službe za zapošljavanje ZDK zbog negativnog poslovanja.

Dopunjeni izvještaji iz 2014. godine koji su sredinom maja iz Službe za zapošljavanje dostavili Skupštini ZDK danas je ponovo odbijen i to zajedno sa izvještajem o radu za prvo i drugo tromjesečje 2015. godine. Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurdžihan Šahinović je kazao kako su saznanja zastupnika te pisani i elektronski izvještaji rezultirali jednoglasnom odlukom da se razriješe dužnosti Upravni i Nadzorni odbor Službe za zapošljavanje.

Šahinović je istakao kako je u prvoj polovini 2015. godine zabilježen višak rashoda nad prihodima zbog čega su poduzete određene aktivnosti u vidu sankcija. Pored otkaza u Službi za zapošljavanje, pristupit će se i poduzimanju hitnih mjera u finansijskoj konsolidaciji Službe, provest će se i mjere štednje koje je Vlada ZDK uvela sa svojim mandatom.

Novi privremeni UO koji će djelovati najduže tri mjeseca sačinjavat će Emir Đafić, Kenan Kamenjaš, Biljana Šišić te član iz reda uposlenih Antin Ivan Širić i Pemba Pantelić, dok će NO sačinjavati Admir Hodžić, Mersa Kruško i Draženka Filipović.

"Mi smo započeli priču da će Vlada putem svojih tijela upravljati javnim ustanovama i javnim preduzećima i to ćemo strogo poštovati. Situacija u Službi za zapošljavanje je bila nepodnošljiva, imali smo dosta pritužbi uposlenika, ali uspjeli smo strpljivo sve prikupiti i uputiti nadležnim organima", istakao je premijer ZDK Miralem Galijašević te dodao kako je gubitak Službe za zapošljavanje ZDK u prvoj polovini 2015. godine iznosio 1,9 miliona KM.