Zagađenje rijeke Bosne
0

Vlada ZDK-a traži sankcije odgovornih za ekološki incident

FENA
Rijeka Bosna u Zenici
Rijeka Bosna u Zenici
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević organizovao je danas sastanak radi utvrđivanja svih činjenica u vezi s ekološkim incidentom na rijeci Bosni koji se dogodio tokom proteklog vikenda.

"Iako je ova oblast u nadležnosti federalnog nivoa vlasti, inspektori kantonalnog MUP-a, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, predstavnici Kantonalne uprave Civilne zaštite, te dežurni kantonalni tužilac brzo su reagovali i obavili poslove iz svog domena. Uzorci vode odmah su dati na ispitivanje, a izvršen je i uviđaj u krugu firmi koje se nalaze u sklopu stare Željezare, da bi se utvrdilo koji privredni subjekt je odgovoran za ovaj akcident“, navedeno je u informaciji iz Vlade ZDK-a.

U informaciji se ističe da inspektorima nije bio dozvoljen uviđaj u cijelosti u pojedinim firmama.

"Na sastanku je zaključeno, da se po utvrđivanju porijekla materije koja je ispuštena u rijeku Bosnu, preduzeće odgovorno za ovu ekološku nesreću, mora strogo kazniti. Zaključeno je i da se moraju pooštriti mjere u izdavanju vodnih dozvola Federacije BiH, a također će se zahtijevati i veća prisutnost na teritoriji ZDK-a, federalnih vodnih i okolišnih inspektora čija je ovo nadležnost“, saopćeno je iz Vlade ZDK-a koja najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i traži stroge mjere protiv onih koji su izazvali ovu ekološku nesreću.