ZDK
0

Vlada ZDK-a o izmještanju djece Hrvata iz OŠ "Kulin ban"

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona izvijestila je danas da je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak o temi izmještanja djece Hrvata iz tešanjske Osnovne škole «Kulin ban» u prostorije koje koristi Mješovita srednja škola «Stjepana Radića» u Žabljaku, u općini Usora.

Sastanku su prisustvovali Miralem Galijašević, premijer ZDK-a Zdenka Merdžan, kantonalna ministrica za obrazovanje, Claude Kieffer, direktor OSCE-ovog Odjela za obrazovanje, i načelnici oćina Usora i Tešanj, Ante Čičak i Adem Huskić.

«Načelnik Općine Usora obrazložio je stavove i zahtjev roditelja djece Hrvata iz tešanjskih sela da djeca pređu u školu u Žabljaku u Usori. Ministrica Merdžan je pojasnila da se nastava koju djeca već dvije sedmice pohađaju, odvija u pravno i faktički, nepostojećoj školi, s obzirom na to da od menadžmenta centralne osnovne škole u Sivši nije podnesen zahtjev prema važećim zakonskim procedurama, za osnivanje područne osnovne škole u Žabljaku. Predstavnici Vlade ZDK-a pojasnili su da samovoljno odvođenje djece iz jedne u drugu školu, i to na temelju njihove nacionalnosti predstavlja upad u sistem obrazovanja, zatim u nadležnosti Kantona, ali što je najvažnije -time se krši Zakon o osnovnoj školi Zeničko-dobojskog kantona. Vlada ZDK-a nikada neće pristati na provođenje segregacija», saopćeno je iz Vlade ZDK-a.

Prema istom izvoru, Claude Kieffer, rukovodilac Odjela za obrazovanje OSCE-a, istakao je da načelnik Čičak, kao ni Općinsko vijeće Usore nisu ispoštovali dogovor s OSCE-om o ovom pitanju i da je odluka koju je Općinsko vijeće Usore donijelo u vezi s izmještanjem djece u suprotnosti sa zakonom i preporukama OSCE-a.

«Ministrica Merdžan i premijer Galijašević predložili su načelniku Općine Usora, da se djeca vrate u svoju školu, a da se odmah pokrene procedura za konačno imenovanje novog saziva Školskog odbora jer je postojeći u Osnovnoj školi «Fra Ivan Frane Jukić», u tehničkom mandatu i da se do 31. decembra, shodno zakonskim odredbama, podnese usaglašeni zahtjev za utvrđivanje upisnih područja. Očekuje se da će se predstavnici Općine Usora izjasniti o ovom prijedlogu», saopćava Vlada Zeničko-dobojskog kantona.