Vanredna sjednica
0

Vlada verificirala dokumente za stand-by aranžman

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je u četvrtak održana vanredna sjednica Vlade Federacije BiH, prva kojom je predsjedavao premijer FBiH Mustafa Mujezinović.

Federalna vlada je utvrdila Prijedlog zakona o platama, naknadama koje nemaju karakter plata zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, općina, te platama i naknadama vanbudžetskih fondova i institucija čiji je osnivač FBiH (direkcija, agencija, komisija i sl.) i visinama tekućih grantova.

Riječ je o tekstu Zakona preliminarno usaglašenim s Međunarodnim monetarnim fondom. Njegovim članom 4. precizirano je da se ”visina tekućeg granta za transfer za invalidnine i dobitnike ratnih priznanja, smanjuje u ukupnoj masi za deset posto u odnosu na planiranu stavku u budžetu za 2009. godinu. Smanjenja se ne odnose na pojedinačne isplate korisnicima prava”.

U istom članu ostala je obaveza Federalne vlade da u roku od 120 dana uspostavi jedinstveni registar budžetskih korisnika svih veteranskih i socijalnih kategorija, s tim da resorna federalna ministarstva sveobuhvatnu reviziju ovih korisnika završe do kraja ove godine.

U skladu s ovakvim zakonskim rješenjima, Vlada FBiH je projicirala i Rebalans budžeta FBiH za ovu godinu, koji će biti upućen u redovnu parlamentarnu proceduru. Oba danas razmatrana i prihvaćena dokumenta Vlada FBiH će uputiti Međunarodnom monetarnom fondu u svrhu nastavka dogovora o stand-by aranžmanu s ovom finansijskom institucijom.

Vlada se opredijelila da se, na osnovama danas utvrđenog Prijedloga zakona, hitno pristupi izradi privremene zakonske regulative o platama državnih službenika i namještenika kako bi se, u okviru smanjenja ukupne mase za plaće od deset posto za vrijeme trajanja stand-by aranžmana, realiziralo diferencirano umanjenje plata - veće umanjenje za državne službenike i namještenike s većim primanjima, a najmanje za one s najnižim primanjima, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.