BiH
0

Vlada USK: Milion maraka za rekonstrukciju školskih objekata

FENA
Bihać
Bihać
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK), na sjednici održanoj u četvrtak u Bihaću, odobrila je unutarnju preraspodjelu sredstava predviđenih u ovogodišnjem budžetu USK-a u iznosu od milion maraka za školske ustanove na području Kantona.

"Ovo je dio planskih aktivnosti, kojima se žele učenicima i nastavnom osoblju stvoriti bolji uvjeti za održavanje nastave", kazao je tom prilikom premijer USK-a Hamdija Lipovača.

Iznos od milion maraka raspoređen je za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje u 17 školskih ustanova.

Ministar obrazovanja USK-a, Dario Jurić kazao je da je to tek "kap u moru" iskazanih potreba, koje prema urađenim analizama prelaze brojku od 20 miliona maraka. Od toga oko 12 miliona potrebno je za dogradnju škola, a ostatak za rekonstrukciju i investiciono održavanje.

Najviše je dobila Prva osnovna škola Bosanska Krupa, za područnu školu u Pištalinama 150.000 KM, zatim Katolički školski centar Bihać 100.000, dok su Gimnazija Bosanska Krupa i Druga srednja škola Cazin dobile po 90.000 maraka. Osnovna škola "Harmani II" Bihać dobila je 80.000 KM, O.Š. "Cazin I" 75.000, a osnovne škole "Kamenica" Bihać (za područnu školu u Izačiću) i "Bužim" po 60.000, dok je O.Š. "Jezerski" Bosanska Krupa (za područnu u Tromeđi) dobila 50.000. Po 40.000 maraka dobile su osnovne škole "5. oktobar" Sanski Most, "25. novembar" Velika Kladuša i Mješovita srednja škola "Ključ", dok je istoimena osnovna dobila 35.000. Umjetnička škola i O.Š. "Brekovica" (za područnu u Srbljanima) iz Bihaća dobile su po 30.000, a Mješovita srednja škola "Bosanski Petrovac" i ŠUP Sanski Most po 20.000 maraka.