BiH
0

Vlada USK-a tužila sindikate obrazovanja za nezakoniti štrajk

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) podnijela je pojedinačne tužbe protiv Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja i odgoja, te Sindikata srednjeg obrazovanja, zbog nezakonitog organiziranja i provođenja generalnog štrajka.

U Općinskom sudu u Bihaću danas su održana odvojena pripremna ročišta, a nedugo zatim zbog hitnosti slučaja i odvojena ročišta za glavnu raspravu.

Vladu USK-a u Sudu je zastupala zamjenica kantonalnog pravobranioca Aida Đulić, koja je kazala da je nezakonitim i višednevnim štrajkom zaposlenika predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja došlo do direktnog negativnog uticaja na cjelokupni obrazovni sistem Kantona.

Ona je ustvrdila da je štrajk poduzet bez valjane odluke o štrajku, bez provedenog procesa mirenja i arbitraže, te neobjavljenog spiska minimuma poslova, koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Po njenim riječima, tokom ovog postupka nesumnjivo je dokazano da nisu ispoštovani pozitivni propisi za štrajk obrazovanja, prije svega o pitanju kršenja prava djeteta, da imaju nastavu i ostvaruju obrazovanje, te je zatražila da se on prekine.

Pravni zastupnik Sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja advokat Adil Draganović kazao je da nisu tačni navodi tužioca, te da je tuženi ispoštovao propisanu proceduru, pravila i Statut Sindikata, vezano za organiziranje i provođenje štrajka.

Dodao je da dokazi nedvojbeno potvrđuju da je štrajk legalan i legitiman, te da je proveden u skladu s propisima, zbog čega je zatražio da sud zahtjev tužioca u cijelosti odbije. Sud će nastojati odluku, kako je rečeno, donijeti što prije, a zakonski rok je 30 dana.

"Kao advokat, ne mogu prejudicirati kako će sud donijeti odluku, to je stvar suda i pravde, očekujem pravednu odluku. Mogu samo reći da sam optimističan, da je ovdje Sindikat bio tolerantan, da Vlada ovdje zaista nije fer", kazao je novinarima nakon ročišta pravni zastupnik Sindikata Adil Draganović.

Dodao je da je Vlada u toku ljeta znala za odluku o štrajku i da se trebalo naći rješenje, pregovarati, dogovarati, itd., te da očekuje pozitivan odgovor u svakom slučaju.