BiH
4

Vlada TK: Uvezivanje radnog staža za sve radnike "Aide" je nerealan zahtjev

FENA
Problemi radnika Fabrike obuće ''Aida'' i načini njihovog rješavanja bili su tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona s predstavnicima sindikata sva tri pogona Fabrike obuće ''Aida''.

Primarni zahtjev je hitno uvezivanje radnog staža za sve radnike, ističu iz sindikata.

Stav Vlade TK je da se radi o nerealnom zahtjevu koji pred ovaj saziv Vlade stavlja "nemogući zadatak da u kratkom roku riješi osamnaestogodišnju problematiku Fabrike".

"Imamo određene, realne modele kako bi se mogao, u narednom periodu, tokom ovog mandata Vlade, riješiti problem Aide, a to je nemoguće uraditi 'preko noći'. Vrlo brzo ćemo uraditi analizu svih firmi u državnom vlasništvu i u skladu s tim dokumentom otvoreno zauzeti određena stajališta", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i dodao da ''ono što već danas mogu obećati, a to je prvi korak, jeste da će ove godine Vlada uvezati radni staž za 75 od ukupno oko 300 radnika ove fabrike, koji će nakon toga moći otići u zasluženu penziju''.

U ovom momentu, kako je saopćeno, Vlada ne može podnijeti uvezivanje radnog staža za sve radnike ali će se u taj problem uključiti i insistirati na uključivanju i Vlade Federacije BiH.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministri finansija Jakub Suljkanović, industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, rada, socijalne politike i povratka Admir Huskanović, unutrašnjih poslova Alen Gadžo i trgovine, turizma i saobraćaja Edin Ajanović, istaknuto da Vlada ima dobru volju, ali da bi radila na rješavanju nagomilanih problema treba i podršku radnika, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.