BiH
0

Vlada TK utvrdila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama izabranih zvaničnika

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.

Prijedlog zakona se, osim izabranih zvaničnika, odnosi i na direktore javnih ustanova i javnih preduzeća, čiji je osnivač Vlada TK-a.

Premijer TK-a Bego Gutić izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice da je zakonom predviđeno smanjenje plaća skupštinskim poslanicima čime će biti ostvarene uštede na godišnjem nivou od oko 150.000 KM.

Osim poslanika, kako je rekao, ovaj zakon tretira i sve direktore javnih preduzeća i javnih ustanova. Tu se očekuju puno veće uštede, imajući u vidu da direktori pojedinih ustanova imaju plaće i do 6.000 KM te će se na jednom direktoru, naveo je, uštediti oko 35.000 KM.

Gutić dodaje da tekst zakona nije usaglašen sa Skupštinom dokraja, ali očekuje da će zakon poslanici podržati i da će dobiti podršku opozicije.

  • Ovaj zakon prvi put na jedinstven način reguliše plaće. Zvaničnici na svom primjeru moraju pokazati da su društveno odgovorni - poručio je Gutić.

Najavio je da slijedi i smanjenje plaća budžetskim korisnicima kako bi se, po njegovim riječima, stabilizirao budžet TK-a.

-Nemamo drugog izbora da bi se smanjio deficit Kantona - ustvrdio je premijer Gutić.

Ministar finansija TK-a Jakub Suljkanović istakao je da su ovo značajne uštede, imajući i u vidu broj osoba na koje se zakon odnosi.

-Imat ćemo značajne efekte kada uzmemo u obzir rukovodioce i direktore koji su finansirani iz budžeta TK-a, a smanjenjem njihovih plata moguće su uštede oko pola miliona KM - kazao je Suljkanović.

Dodao je da nema drugog mehanizma kako bi se poboljšala finansijska situacija u TK-u.