Potpisan Memorandum
0

Vlada TK, UNHCR i Hilfswerk za povratak osiguravaju 250.000 KM

Piše: D. Brkić
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK, UNHCR predstavništvo u BiH i humanitarna organizacija Hilfswerk Austrija su potpisali danas Memorandum o razumijevanju u pripremi i implementaciji projekta "Pomoć povratnicima i interno raseljenim osobama koje su u vrlo teškoj socijalnoj situaciji putem dodjele grantova za održivost na području sjeveroistočne BiH".
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Memorandumom je predviđeno da UNHCR i Hilfswerk osiguraju 100.000 KM, a resorno ministarstvo u Vladi TK 150.000 KM, tim novcem će se pomoći održivi povratak u općinama Vlasenica, Milići, Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Šekovići, Osmaci, Kalesija i Lukavac.

"Aktivnosti Ministarstva će u narednom periodu biti zbrinjavanje osoba koje trenutno borave u kolektivnim centrima te stvaranje uslova za ukidanje kolektivnih centara ili njihovu rekonstrukciju", naveo je resorni ministar Sead Hasić.

Memorandum su danas potpisali Andrew Mayne, predstavik UNHCR-a u BiH, Suzana Jašarević, direktorica misije Hilfswerk Austria za BiH i ministar rada, socijalne politike i povratka Tuzlanskog kantona Sead Hasić.