BiH
0

Vlada TK o provođenju Zakona o slobodi vjere

FENA
Tuzla
Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj je sjednici usvojila Informaciju o provođenju Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH na području tog kantona.

U Informaciji se navodi da se osnovni problem s kojim se susreću i koji ističu sve vjerske zajednice na području Tuzlanskog kantona tiču obveze države da regulira mirovinsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika.

U svojim osvrtima, sve vjerske zajednice ističu i problem povrata oduzete imovine odnosno nedostatka državne legislative, te smatraju važnim donošenje zakona kojim se regulira povrat imovine koja je oduzeta vjerskim zajednicama.

Od ostalih problema koje su vjerske zajednice istaknule su napadi na vjerske službenike, oštećenja vjerskih objekata te problem uznemiravanja i napada na vjerske povratnike.

Ministarstvo unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona izvijestilo je da je u 2009. godini evidentiran manji broj incidenata koji su bili usmjereni na izazivanje nacionalne netrpeljivosti među građanima tog kantona u odnosu na tri prethodne godine.

Evidentirano je ukupno 40 incidenata od čega 21 incident prema islamskoj konfesiji, 11 prema katoličkoj i 8 prema pravoslavnoj konfesiji. Od evidentiranih 40 incidenata u 2009. godini rasvijetljeno je 8, a procesuirano je 18 osoba.

U prošloj godini Vlada Tuzlanskog kantona je za podršku vjerskim zajednicama izdvojila 100.000 KM, a u sklopu programa za održivi povratak izdvojeno je dodatnih 156.000 KM. Za podršku Narodnoj kuhinji "Imaret" Muslimanskom dobrotvornom društvu "Merhamet" dodijeljeno je 556.000 KM. Ovaj vid podrške vjerskim zajednicama nastavlja se i u 2010. godini.