BiH
0

Vlada TK nezadovoljna stanjem u centrima za socijalni rad

FENA
Tuzla
Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas informaciju o stanju u javnim ustanovama centri za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona sa prijedlogom mjera.

Kako se navodi u informaciji, sagledavajući ukupno stanje u centrima za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona, može se zaključiti da se nedovoljno radi na prevenciji nastanka stanja socijalnih potreba osoba obitelji, a dodatne teškoće preventivnom radu predstavlja nedostatak vozila za obilazak i opservaciju obitelji na terenu.

Pored dopunskih izdvajanja iz proračuna općina za jednokratne pomoći najugroženijim građanima, primjetne su i dodatne beneficije kroz komunalne usluge, kao što je to slučaj u općini Tuzla.

Prostorni kapaciteti su veoma skromni, slabo uređeni, većinom nepristupačni za korisnike prava i usluga socijalne zaštite, a posebno osoba sa onesposobljenjem.

Stručni rad profesionalaca iz ovih ustanova zahtjeva individualne razgovore, tretmane sa korisnicima, savjetodavni rad a to podrazumijeva zasebne prostorne kapacitete kao preduvjet kvaliteta usluge.

Kadrovska struktura je ispod svih standarda i normativa prema zvaničnom broju stanovnika, što se negativno odražava na prevenciju nastanka stanja socijalnih potreba i dovodi do porasta nasilja u obitelji, delinkvencije mladih, bolesti ovisnosti, alkoholizma, razvoda brakova i slično, a time doprinosi velikim društvenim i materijalnim štetama zajednice u cjelini.

Procjena broja stanovnika je daleko veća iznad zvanične statistike, a to znači da su i potrebe za stručnim kadrom izraženije.

Preventivni rad se ogleda i kroz osnivanje savjetovališta za mlade brak i obitelj. Trenutno ni jedan centar nema organizirano savjetovalište što je, također, uzrokovano nedostajućim prostornim, kadrovskim i tehničkim kapacitetima.

Ovakvo stanje dodatno opravdava razlog za osnivanje Zavoda za socijalnu zaštitu Tuzlanskog kantona čime bi se omogućilo jedinstveno i ujednačeno pristupanje financiranju djelatnosti, poboljšanju kadrovske strukture i kvaliteta usluga socijalnog rada i socijalne zaštite za osobe i obitelji u stanju socijalne potrebe.

Obzirom na teško stanje u ovoj oblasti, kako se navodi u informaciji, potrebno je, između ostalog, tražiti od općinskih vijeća – osnivača centara za socijalni rad, urgentno rješavanje adekvatnih prostornih kapaciteta uređenih za poboljšanje kvaliteta usluga i ostvarivanja prava nemoćnih i osoba sa onesposobljenjem kao primarnih korisnika.

Također, potrebno je obvezati osnivače da se postupno, a najduže u naredne tri godine, izvrši kadrovska popunjenost socijalnim radnicima prema standardima i normativima u ovoj oblasti, i drugim profesijama za stručni timski rad, te izjednačiti način financiranja zaposlenih u ovim ustanovama sa zaposlenicima u općinskim službama.

Neophodno je podržati osnivanje i rad savjetovališta za mlade, brak i obitelji u sklopu centara za socijalni rad kao primarni vid prevencije stanja socijalnih potreba osoba i obitelji, te raditi na razvoju suradnje, partnerskih odnosa i koordinacije rada sa nevladinim organizacijama na nivou lokalne zajednice, a u cilju prevencije stanja socijalnih potreba osoba i obitelji, razvoja vaninstitucionalnih oblika socijalne zaštite i unapređenja kvaliteta usluga socijalnog rada i socijalne zaštite.