BiH
2

Vlada TK neće poništiti odluku o esencijalnoj listi lijekova

Piše: D. Brkić
Alen Kamerić
Alen Kamerić
Nakon što je iz Vlade FBiH, odnosno iz Ministarstva zdravstva, stiglo upozorenje Vladi TK u kojem se traži poništenje odluke o esencijaloj listi lijekova u Tuzlanskom kantonu, resorni ministar u Vladi TK Alen Kamerić kaže kako donesena odluka neće biti poništena.

"Naša odluka je donesena nakon što je Skupština TK donijela odluku o formiranju nove esencijalne liste. Kao ministar moram se pridržavati odluka zakonodavnog nivoa vlasti. U cijeloj priči smatram kako nije ništa sporno i da je ovakva odluka neminovna ako hoćemo da do kraja godine imamo lijekove u TK. Odlukom o novim cijenama lijekova na esencijalnoj listi mi ćemo uštedjeti blizu 3 miliona KM, a tim novcem će se pokriti deficit u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK“, kaže ministar Kamerić.

Ipak, iz Vlade FBiH su naveli kako je formiranje esencijalne liste lijekova u nadležnosti Ministarstva zdravstva FBiH te da neće dozvoliti da se u TK favorizuju određene farmaceutske kuće. Navodno, ukoliko odluka Vlade TK ostane na snazi Tuzlanski kanton će se suočiti sa mnogobrojnim tužbama farmaceutskih kuća, pogotovo onih inostranih.

"Ni jednim zakonskim aktom federalni ministar nema ovlaštenje da formira obavezujuću cijenu lijeka. Vlada TK nije pregovarala sa farmaceutskim kućama i njihove ponude ćemo otvarati u narednoj sedmici. Javno postavljam pitanje federalnom ministru i Vladi FBiH da li su cijene andola u svim kantonima iste i zbog čega nisu reagovali kada su u pitanju esencijalne liste lijekova u drugim kantonima. Regovali su u slučaju Tuzlanskog kantona, ali jedno je sigurno naša odluka nije nezakonita i mi je nećemo poništiti“, decidan je Alen Kamerić, ministar zdravstva u Vladi TK.