BiH
0

Vlada TK na čelu sa Umihanićem obišla tvornicu Dita

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Bahrijom Umihanićem danas je obišla Tvornicu deterdženata Dita Tuzla.

Obespravljeni radnici Dite, kao i mnogobrojne firme na području Tuzlanskog kantona, su dugi niz godina izražavali svoje nezadovoljstvo zbog loše situacije u kojoj se nalaze, te tražili svoja osnovna radnička prava.

"Ono što smo danas vidjeli jeste da ovo poduzeće ima 84 duluma zemlje i ima vrlo respektabilne kapacitete. Ovo poduzeće je kapacitirano na pet hiljada tona deterdženta za jedan mjesec , ali nikada u svojoj historiji nije dostiglo taj puni kapacitet. Ono što ohrabruje jeste da ovi kapaciteti mogu raditi u manjim količinama i moguće je pokrenuti proizvodnju, čak i ako se bude proizvodilo manje, a to će stručnjaci ustanoviti tokom elaborata", izjavio je premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

Kazao je da su se dogovorili da će preko Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK-a formirati stručni tim u koji će ući ljudi koji imaju iskustva u radu sa Ditom, te će dijagnosticirati stanje i predložiti mogućnost rješenja problema Dite.

Naglasio je da rješenje koje predloži novoformirani stručni tim mora uključiti i rješavanje statusa radnika, a u smislu plaćanja obaveza prema penzionom osiguranju i Zavodu za zapošljavanje, te značajnog dijela neisplaćenih ličnih dohodaka.

Obespravljenim radnicima Dite se duguje 28 plaća i 54 mjeseca nemaju uvezan radni staž.

"Ono što ja vidim kao moguće rješenje jeste da se pokrene proizvodnja, da se krene sa jednim manjim obimom proizvodnje, a onda u konačnici da se pronađe strateški partner iz područja hemijske industrije. To bi bio neko ko je dovoljno moćan, da ima dovoljno i kapitala i znanja, da može pokrenuti ove kapacitete u onom obimu koje su radnici imali do 1990. godine", istaknuo je Umihanić.

Što se tiče privatizacije, kako kaže, Vlada Tuzlanskog kantona će raditi transparentno i vrlo brzo će već na drugoj sjednici zatražiti od Agencije za privatizaciju TK-a, ne samo za Ditu, već i za sve druge firme, da ih detaljno izvjeste o tom dijelu problema.

Predsjednk Sindikata Dite Dževad Mehmedović je kazao da su više puta izvarani kroz razna obećanja, ali današnja posjeta Vlade TK-a im je dala neku novu nadu da će Dita biti pokrenuta, jer je ovo prvi put da kantonalna vlada posjeti Ditu.

"Bojimo se, jer smo izvarani puno puta kroz razna obećanja. Međutim, ovo je prvi put poslije rata da je jedna kantonalna Vlada sa premijerom ušla u Ditu. Dosad niko nikad nije ušao, ulazili su ministri, ali premijer sa kompletnom vladom nije nikad. To nam daje neku nadu da će Dita biti pokrenuta i naši problemi riješeni", istaknuo je Mehmedović.

Naglasio je da su non-stop u kontaktu sa Vladom Tuzlanskog kantona, te da će i dalje nastaviti kontaktirati u smislu rješavanja dugogodišnje agonije koja vlada u Diti.

"Bila je i ona prošla vlada, bježala je, a na kraju se dogodilo to što se dogodilo. Mi nikome ne prijetimo, ali da nas ovdje nije bilo da ovo sačuvamo, sad ništa ne bi bilo. I dalje otvoreno kažemo da nećemo napustiti fabriku dok naši problemi ne budu riješeni", poručio je Mehmedović.

Vlada Tuzlanskog kantona sa premijerom Umihanićem se nakon obilaska Ditinih pogona uputili i u obilazak Tvornice Konjuh u Živinicama.