BiH
10

Vlada Švicarske predala 79 viljuškara Ministarstvu odbrane BiH

FENA
Vlada Švicarske Konfederacije donirala je 79 viljuškara Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH).
Foto: FENA
Foto: FENA

Radi se o viljuškarima marke "steinbock", koji će biti korišteni u skladištima oružja i municije OSBiH, odnosno na lokacijama na kojima su uskladišteni viškovi naoružanja i minsko-ekplozivnih sredstava (MES)

Tim povodom, danas je u kasarni OSBiH "Rajlovac" u Sarajevu upriličena ceremonija primopredaje donirane opreme.

Opremu je uime Švicarske Konfederacije na simboličan način uručio ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller, a uime MO i OSBiH opremu su preuzeti ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Anto Jeleč.

Obraćajući se sudionicima ceremonije, ambasador Schaller je, najprije, izrazio suosjećanje sa žrtvama katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, upućujući izraze sućuti porodicama koje su u tim dešavanjima ostale bez svojih najmilijih.

U tom je kontekstu pohvalio angažman OSBiH na pomoći stanovništvu ugroženih područja, te istaknuo spremnost njegove zemlje da podrži proces otklanjanja teških posljedica prirodne nesreće koja je zadesila BiH.

U osvrtu na donaciju koju je vlada njegove zemlje osigurala za MO i OSBiH, švicarski ambasador je kazao da se radi o doprinosu naporima usmjerenim na rješavanje/uništavanja viškova naoružanja municije i MES-a (oko 17.000 tona) u BiH.

Ambasador Schaller je upozorio na opasnost koju ta količina predstavlja za sigurno okruženje u BiH, a naročito u slučaju da to oružje dođe u ruke kriminalaca, švercera naoružanjem, ili terorista, kao i u slučaju, eventualne, eksplozije nekog od skladišta.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Ovo nije samo tehničko pitanje. Ovo je, prvenstveno, i političko pitanje da bismo pomogli BiH i našim državama da imaju što sigurnije okruženje", ocijenio je Schaller, navodeći da će Švicarska nastaviti pomagati BiH i njenim OS.

Sudionike ceremonije pozdravio je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, koji je, uz riječi zahvalnosti u povodu donirane opreme, naglasio važnost uništavanja nestabilne municije i uopće viškova naoružanja u skladu s planom Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i MES koji su pod kontrolom OSBiH.

Dodao je da su uz viljuškare donirana i dva kontejnera rezervnih dijelova za njihovo održavanje, te obučeno deset instruktora i 60 rukovalaca.

Zahvalnost u povodu vrijedne donacije iskazao je i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Anto Jeleč, potcrtavajući da će spomenuta oprema umnogome unaprijediti upravljanje skladištima OSBiH, te biti od pomoći u drugim aktivnostima u skladu s misijom i ulogom OS.

Naveo je da slijedi transport viljuškara na perspektivne i neperspektivne lokacije gdje će biti u funkciji efikasnijeg manipuliranja enormnim količinama naoružanja, municije i MES-a.

Svečanoj ceremoniji u kasarni Rajlovac su, osim spomenutih visokih dužnosnika, prisustvovali i komandanti EUFOR-a i NATO-štaba u Sarajevu, te predstavnici drugih nadležnih domaćih institucija i međunarodnih organizacija.