BiH
33

Vlada Srbije sutra u Sarajevu: Jedna od tema izgradnja pruge Sarajevo - Beograd

Piše: I. P.
U srijedu će biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije na kojoj će biti više tačaka dnevnog reda.

Više detalja otkrio je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić koji će predvoditi bh. tim na sastancima s vladom iz susjedstva predvođenom Aleksandrom Vučićem.

"Dominirat će bilateralne teme, modaliteti buduće ekonomske saradnje i vanjskotrgovinska razmjena. Sjednica ima poseban institucionalni značaj, ali i izuzetno važnu simboliku. U institucionalnom smislu, riječ je o saradnji dviju država koje su jasno opredijeljenje ka daljim evropskim integracijama i tu možemo biti jedni drugima podrška kako bismo realizirali sve obaveze. U smislu simbolike, ovo je poruka kvalitetne saradnje između BiH i Srbije kao dvije prijateljske zemlje koje svoju saradnju žele bazirati na međusobnom razumijevanju i pomirenju", rekao je Zvizdić.

Predstavnici dviju država potpisat će četiri sporazuma iz različitih sfera kao što su nestale osobe, obnova mosta Mehmed-paše Sokolovića, saradnja u oblasti okoliša i održivog razvoja te oblast telekomunikacija.

"Među tačkama dnevnog reda na sjednici će se naći iznalaženje modela za plaćanje naknada općinama koje su potopljene u vezi s izgradnjom hidroelektrana, pitanje sukcesije, kao i opće saradnje u oblastima kao što je transportna mreža", kazao je Zvizdić.

Kako je pojasnio, u fokusu je buduća izgradnja željezničke pruge Sarajevo – Beograd, izgradnja ceste BiH – Šabac – Novi Sad i postavljanje kabla od 110kW između Bratunca i Ljubovije, kao i neki drugi projekti.

"Cilj je ujediniti naše tržište kako bismo privukli investitore koji bi ovo područje posmatrali kao mjesto njihovih budućih ulaganja. Želimo da se što kvalitetnije energetski povežemo, prvo sa Srbijom, a onda sa ostatkom regiona. Želimo ići putevima pozitivnih signala ka kompletnoj Međunarodnoj zajednici kako ne bismo više bili područje iz kojeg su dolazili signali određenih problema", zaključio je Zvizdić.

Delegacija Vlade Srbije u Sarajevo dolazi u utorak poslijepodne, a njihova sjednica s predstavnicima Vijeća ministara BiH će biti održana u srijedu.