Željana Zovko, ambasador BiH
0

"Vlada Španije ne može donijeti odluku o izručenju Vlahovića"

SRNA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Ambasador BiH u Španiji Željana Zovko rekla je da Vlada Španije ne može donijeti odluku da će osumnjičeni za ratne zločine Veseklin Vlahović Batko biti isporučen na Balkan.

Zovko je istakla da je špansko Ministarstvo pravde informisalo Vladu o pristigla tri zahtjeva za izručenje Vlahovića, kojeg je španska policija uhapsila 2. marta ove godine u španskoj pokrajini Alikante.

"Vlada je dala saglasnost za nastavak procedure oko ekstradicije, što je jedna formalna odluka, koja nema veze sa objavljenim u BiH", rekla je Zovko za sarajevsko "Oslobođenje" i dodala da priotvor nije vremenski ograničen, o čemu je odlučeno odmah nakon hapšenja, nego je četrdeset dana dato za slanje eventualnog zahtjeva za ekstradiciju.

Prema njenim riječima, onim redom kako su zahtjevi za ekstradiciju stizali u Španiju biće održavana i ročišta u Tužilaštvu Španije i prvo će biti povodom zahtjeva BiH.

"Tada će Vlahović biti pitan da li pristaje na izručenje", napomenula je ona i dodala ako on ne pristane u tom slučaju predmet se šalje na višu sudsku instancu u okviru državnog tužilaštva.

Sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić je informisao Zovko o ponudi grada Sarajeva da se troškovi tog angažmana plate iz gradske kase.

Veselin Vlahović Batko osumnjičen je da je od 1992. do 1995. godine  učestvovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica, a za njim je, na zahtjev Tužilaštva BiH, raspisana potjernica u oktobru 2008. godine.
Vlahović je, prema pisanjima medija, uhapšen u mjestu Altea, blizu kuće u kojoj je živio, a prilikom hapšenja je pružao otpor. U trenutku hapšenja kod njega su pronađeni lažni bugarski dokumenti.

Vlahović je u junu 2001. godine pobjegao iz zatvora u Crnoj Gori, gdje je služio kaznu zbog razbojništva i nasilnog ponašanja.