USK
0

Vlada smanjila tarife određenih taksa

FENA
Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama i tarifi administrativnih taksa prihvatila je danas u Bihaću Vlada Unsko-sanskog kantona (USK).

Novina je da se od plaćanja kantonalne takse oslobađaju svi RVI-i, odnosno ratni vojni zarobljenici-logoraši, nosioci ratnih priznanja i odlikovanja te nezaposleni demobilizirani borci.

Izmjena tarife kantonalnih administrativnih taksa provedena je u resorima MUP-a, poljoprivrede, pravde i obrazovanja, a uskoro bi mogla uslijediti i u zdravstvu, tačnije kod izdavanja rješenja za rad specijalizovanih prodavnica za promet medicinskih pomagala, najavio je ministar zdravstva USK-a Mustafa Avdagić.

Dosta vremena Vlada je utrošila na izjašnjavanje o pravilnicima o radu, unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Službi za zapošljavanje USK-a. Vladinu saglasnost čekali su i federalni inspektori, koji su nakon nedavno provedenog inspekcijskog nadzora u ovoj ustanovi otkrili niz nedostataka u primjeni propisa iz radnih odnosa.

Jučer su se uvjerili da su oni otklonjeni novim pravilnicima, tako da se danas čekalo i Vladino očitovanje o njima.

Najviše zamjerki ministri su uputili na reguliranje plaća i ostalih primanja zaposlenika Službe za zapošljavanje, te je stoga rukovodnim organima ove ustanove naloženo da se sačini poseban pravilnik, koji će definirati sva primanja zaposlenih.

Tako su usvojeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, dok je Pravilnik o radu djelimično prihvaćen. U skupštinsku proceduru drugi put upućen je i Program rada službe za 2008.

Današnjim zaključkom Vlade pokrenute su aktivnosti na sazivu Skupštine poduzeća „Polietilenka“ iz Bihaća. Povratom dionica većinski kapital ovog poduzeća vraćen je u nadležnost Vlade Kantona.

Danas je potvrđeno imenovanje članova Nadzornog odbora, tima za reviziju te Vladinog opunomoćenika, koji bi uskoro trebao sazvati skupštinu tog privrednog društva.