BiH
0

Vlada SAD protiv gašenja OHR-a?

Dnevni avaz
Punih 90 minuta, 30 više nego što je planirano, proveo je visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling sa Nicholasom Burnsom, zamjenikom državnog sekretara SAD, navodi "Dnevni avaz".

Detalji sastanka nisu bili poznati, ali se zna da su dvojica političara razgovarali o situaciji u BiH i regionu Balkana, te budućnosti Kosova, piše "Dnevni avaz".

SAD sve više naginju opciji negašenja OHR-a, pa je to bila jedna od centralnih tema sastanka Burns - Schwarz-Schilling.

Na kraju susreta izostale su najavljene izjave za medije, a visoki predstavnik, u pratnji zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Rosemary DiCarlo, otišao je na ručak sa predstavnicima "Albright Group", na čijem čelu je bila nekadašnja šefica američke diplomatije Medelein Albright.

Visoki predstavnik veoma je zadovoljan susretom koji je imao s američkim zvaničnikom, saznaje "Dnevni avaz". To bi moglo značiti da je prvi čovjek OHR-a dobio pristanak američke administracije da se njegov ured ne ugasi 30. juna ove godine, kako je ranije bilo planirano, već da se njegov rad produži još neko vrijeme.

Uz Schwarz-Schillinga razgovoru sa Barnsom i drugim američkim zvaničnicima prisustvovao je i prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian). Nakon Vašingtona, čelni ljudi OHR-a putuju u London, a kasnije će ići za Moskvu.