BiH
0

Vlada SAD donirala opremu SIPA-i vrijednu 20.000 dolara

FENA
Vršilac dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sead Lisak i zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH Judith Cefkin potpisali su danas u sjedištu SIPA-e u Sarajevu ugovor o donaciji Vlade SAD-a ovoj državnoj agenciji za provođenje zakona.

Donacija je vrijedna 20.000 američkih dolara i sastoji se od specijalizirane opreme za otkrivanje krijumčarene robe i opreme za digitalno fotografiranje.

Kako je nakon svečanog potpisivanja istaknuo v.d. direktora Lisak, ova donacija, uz dosadašnju američku pomoć, doprinijet će povećanju operativnih kapaciteta SIPA-e u izvršavanju najsloženijih i najzahtjevnijih policijskih radnji za koje je, pored posebnih vještina i obučenosti, potrebna i savremena oprema.

Lisak je zamjenici šefa misije američke ambasade poručio da je SIPA nedvosmisleno opredijeljena u odlučnoj borbi protiv kriminala i da je njen visoki prioritet borba protiv terorizma.

  • Mi smo opredijeljeni da kao članica antiterorističke koalicije aktivno djelujemo u brobi protiv globalnog terorizma, naglasio je Lisak.

Ova donacija realizirana je u okviru projekta Vlade SAD "Program za kontrolu izvoza i sigurnosti granica" (EXBS). Cefkin je kazala da EXBS-om rukovodi State Department u cilju borbe protiv širenja oružja za masovno uništenje i konvencionalnog oružja širom svijeta.

Ona je naglasila da SIPA ima ključnu odgovornost za sprječavanja i istraživanje krivičnih djela koja uključuju terorizam, ratne zločine, organizirani kriminal, finansijski kriminal, trgovinu ljudima i narkoticima, kao i zaštitu ljudi i objekata širom BiH.

U okviru EXBS programa i Međunarodnog programa pomoći u obuci u krivičnim istragama, Vlada SAD je u protekle tri godine donirala milione dolara u vidu opreme i obuke bh. agencijama za provođenje zakona, navela je Cefkin.