BiH
3

Vlada SAD-a zeničkoj specijalnoj jedinici donirala opremu u vrijednosti blizu 63.000 KM

Piše: E. M.
Dio donirane opreme (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirana opremu u vrijednosti blizu 63.000 KM.

Oprema je donirana u sklopu ICITAP programa, a namijenjena je alpinističkom timu Specijalne policijske jedinice sa ciljem pomoći u akcijama i zadacima spašavanja.

Policijski komesar Semir Šut se zahvalio Vladi SAD-a na kontinuiranom pružanju podrške.

"Oprema koju imate priliku vidjeti ovdje donirana je našem alpinističkom timu za poslove alpinizma, ali ima i humanu dimenziju za poslove spašavanja unesrećenih i stradalih osoba iz unesrećenih područja, provalija, jama i u svim drugim situacijama gdje je dolazak do osoba, dokaza i predmeta nemoguć bez posebne opreme", izjavio je Šut.

Alpinistički tim je sa pripadnicima Federalne uprave policije nedavno završio obuku, a prema riječima Šuta uz ovu opremu, uz već postojeću, njihove sposobnosti i spremnost bit će maksimalno iskorišteni.

Liam O'Flanagan, direktor INL-a, je danas izjavio kako se nada da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.

"Nadamo se da će ova donacija pomoći policiji da pruži pomoć i izvrši akcije spašavanja i unesrećenih ljudi. Ova donacija predstavlja kontinuiranu saradnju i podršku Vlade SAD-a i građana BiH. Ovo je izuzetna saradnja i iskreno se nadamo da će se nastaviti u budućnosti", izjavio je O'Flanagan.

Komandir Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK Senaid Hasić danas je prisustvovao prezentaciji opreme koju će koristiti njegovi timovi.

"Specijalna policijska jedinica MUP-a ZDK često je u poziciji da pruža pomoć i pri elementarnim nepogodama, a ovdje je uključen i ronilački i alpinistički tim. Ova oprema pomoći će nam i za obuku i akcije spašavanja", zaključio je Hasić.