BiH
113

Vlada SAD-a ostaje posvećena punoj integraciji BiH u EU

FENA
(Foto: FENA)
Povodom proslave 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) večeras je u zgradi Ambasade SAD-a u Sarajevu, organiziran prijem kojem su prisustvovali predstavnici bh. političkog, javnog i kulturnog života, članovi diplomatskog kora, međunarodni zvaničnici, pripadnici akademske zajednice i drugi brojni gosti.

Tim povodom ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon je kazao da je za njega ovogodišnja proslava 4. jula gorko-slatko iskustvo, jer je to posljednja koju će provesti u BiH zbog čega je ova proslava ujedno i oproštajni prijem.

"Posvećeni građani iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, od kojih su mnogi danas ovdje, rade marljivo na poboljšanju kvalitete života, na mogućnostima zapošljavanja, na jačanju demokratije i zaštiti ljudskih prava. Oni predstavljaju novu generaciju građana koji imaju zajedničke ciljeve i zajedničku nadu: za boljom zemljom i za boljom budućnošću", istaknuo je Moon.

Uprkos nedostatku napretka u iznalaženju rješenja za ključna pitanja u protekle tri godine, podsjetio je, Vlada SAD ostaje potpuno posvećena punoj integraciji BiH u Evropsku uniju, te ostaje posvećena daytonskom principu suverene i funkcionalne BiH sastavljene od dva entiteta i Distrikta Brčko BiH zasnovane na jednakosti tri konstitutivna naroda i ostalih.

"Nećemo odustati od svoje podrške multikulturalnoj BiH koja svoju snagu crpi iz svoje raznolikosti i uvažavanja vrijednosti drugih. Znamo da su ti ciljevi ostvarivi, čak neminovni, u današnjem svijetu promjena. Stoga će SAD i dalje pružati podršku građanima i političarima koji se trude napraviti demokratske promjene na miran način i koji su spremni da, kroz saradnju, ostvaruju zajedničke ciljeve", poručio je Moon.

Dodao je da usprkos mnogim izazovima s kojima se BiH suočava, on je optimista kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine zbog mnogih predanih i nadahnutih ljudi koje je upoznao u protekle tri godine.

"Neki upravljaju projektima za koje javnost zna, neki od njih implementiraju skromne programe u svojim školama ili lokalnim zajednicama. Upoznao sam stotine, ako ne i hiljade, pojedinaca iz Bosne i Hercegovine koji rade za boljitak ove zemlje, i kojima se svakodnevno pridružuje sve više građana", podvukao je Moon.

Svi oni, kroz različite aktivnosti osmisli su i implementirali projekte za dobrobit BiH, a Moon u njima i drugima sličnim njima vidi budućnost BiH.

Na kraju je zahvalio što je BiH otvorila vrata svoje kulture, bogate historije i, što je najvažnije, što je darovala svoje prijateljstvo.

Dan nezavisnosti državni je praznik kojim se slavi donošenje Američke deklaracije o neovisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. Tim danom slavi se povijest, tradicije i politička tradicija SAD-a.