BiH
1

Vlada SAD-a donirala vojnu komunikacijsku opremu

FENA
Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donirala je Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH (OSBiH) vojno komunikacijsku opremu u vrijednosti od 4.194.509, 27 američkih dolara.

Radi se o sredstvima (radiouređajima) doniranim u sklopu FMS-programa vojne pomoći (Foreign Military Sales), koji simbolizira američku potporu jačanju kapaciteta odbrambenih struktura BiH i njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Tim povodom, danas je u kasarni OSBiH "Rajlovac“ - Sarajevo upriličena ceremonija svečane primopredaje doniranih sredstava.

Obraćajući se sudionicina ceremonije, upriličene u organizaciji Ministarstva odbrane BiH i u saradnji s Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH, otpravnik poslova američke ambasade Nicholas Hill istaknuo je spremnost njegove zemlje da i nadalje razvija blisko i trajno partnerstvo s Ministarstvom odbrane i OSBiH.

"I Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH primjer su za ono što je moguće postići na državnom nivou, radeći zajednički za opće dobro", kazao je Hill, podsjećajući na značaj, ulogu i misiju odbrambenih struktura BiH u zemlji i na globalnom planu u sklopu međunarodnih mirovnih misija.

Naglasio je da pomoć u opremanju OSBiH, predstavlja jedan od brojnih načina na koji SAD nastoji graditi partnerske odnose i podržati BiH i njene građane na putu ka članstvu u NATO-u.

Sudionike svečanosti pozdravio je i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, istaknuvši da je Program vojne pomoći vlade SAD-a najznačajniji program strane vojne pomoći u sklopu kojeg je realizirano više od 20 projekata pomoći u vrijednosti višoj od 65 miliona američkih dolara.

"Pomoć vlade SAD-a se manifestira putem implementacije brojnih programa bilateralne odbrambene saradnje, kako u finansijskoj i pomoći u materijalno-tehničkim sredstvima, tako i u pomoći u oblasti obuke i edukacije", kazao je Osmić, izražavajući zahvalnost u povodu najnovije donacije.

Nadalje, potcrtao je opredijeljenost Ministarstva odbrane i OSBiH da nastave reformske aktivnosti i realiziranje obaveza u sklopu NATO-integracijskog procesa, afirmirajući na taj način BiH kao pouzdanog partnera u jačanju globalne sigurnosti.

Slične stavove iznijeli su i vojni ataše SAD-a u BiH, brigadir Scott Miller i zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, koji su u izjavama za medije, ukazali i na značaj nove opreme za segment civilno-vojne saradnje i pomoć građanima, odnosno civilnim strukturama u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

U sklopu ceremonije upriličena je i prezentacija donirane opreme, te otpravniku poslova Ambasade SAD-a Nicholasu Hillu uručena zahvalnica u povodu vrijedne donacije vlade njegove zemlje.