BiH
0

Vlada SAD-a donirala 24 nova vozila za potrebe Ministarstva sigurnosti BiH

FENA
Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Američkog ministarstva pravosuđa (ICITAP) donirao je danas Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno Službi za strance, 24 "forda" te 58 računara s pratećom opremom.

Donaciju u vrijednosti od 570.000 dolara ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću uručio je ambasador SAD-a u BiH Douglas McElhaney koji je istakao da je ova donacija samo dio podrške Vlade SAD-a u kreiranju efikasnijeg državnog aparata u BiH.

"Oprema i materijal su veoma važni pri provedbi zakona, ali je još važnija reforma policije koja mora biti provedena i to u skladu s propisima EU", podsjetio je McElhaney.

Ključeve od novih automobila koji će, kako je najavljeno, olakšati rad Sektora za strance, primio je ministar Sadović te zahvalio Vladi SAD-a na nesebičnoj pomoći.

"Služba za poslove sa strancima je relativno nova služba i ova donacija će nam riješiti pitanja transporta i olakšati svakodnevno očuvanje zakona i granica BiH", kazao je Sadović.

Američka vlada je putem ICITAP-a, u posljednjih deset godina za potrebe tehničkog opremanja i edukacije državnih službenika te osoblja policijskih agencija u BiH izdvojila više od 54 miliona dolara.