BiH
0

Vlada RS: Utvrđeno više nacrta zakona

FENA
Vlada Republike Srpske danas je na redovnoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, kao i Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću.

Utvrđen je i Prijedlog politike zdravlja mladih RS-a za period od 2008. do 2012. godine.

Politika obuhvata ciljeve i aktivnosti koje će doprinijeti uspostavljanju odgovornog sistema zdravstvene zaštite koji ima razumijevanja za mlade; koji promovira programe i usluge koji uzimaju u obzir pitanja ravnopravnosti polova; koji su naklonjeni mladima; koji promoviraju poboljšan pristup mladih uslugama sistema zdravstvene zaštite uključujući i vulnerabilne grupe i mlade žene; koji pomažu ukupnom unapređenju zdravlja mladih.

Entitetska Vlada utvrdila je i Prijedlog energetskog bilansa RS-a za 2008. godinu i uputila ga na razmatranje Narodnoj skupštini.

Vlada je danas donijela Odluku o odobrenju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika iz 12 preduzeća. Odobren je ukupan iznos od 2.504.171,28 KM za socijalno zbrinjavanje 3.523 radnika koji su u procesu stečaja ostali bez zaposlenja.

Sredstva za ove namjene planirana su u budžetu za ovu godinu i koristit će se za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti.

Vlada je dala saglasnost i za vođenje stečajnog postupka nad Osnovnim državnim preduzećem „Dimitor“ Mrkonjić-Grad, koji je pokrenut pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci i saglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad imovinom preduzeća DOO „Energetika“, Banja Luka.