BiH
0

Vlada RS utvrdila Prijedlog elektroenergetskog bilansa za 2008. godinu

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog elektroenergetskog bilansa za 2008. godinu kojim se planira proizvodnja 5.287 gigavat/sati električne energije, što bi u odnosu na utvrđeni ovogodišnji rebalans trebalo da bude povećanje za 18,4 posto.

Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade da se procjenjuje da će naredna godina biti povoljnija kada su u pitanju hidrometeorološke prilike za proizvodnju električne energije.

Entitetska vlada utvrdila je i rebalans elektroenergetskog bilansa za ovu godinu, a Ubiparip je podsjetio da "Elektroprivreda RS-a" zbog vremenskih (ne)prilika i određenih tehničkih problema prolazi "kroz najsloženiju i najtežu poslovnu godinu".

"Iz tog razloga urađen je rebalans elektroenergetskog bilansa i umjesto 5.201 gigavat/sat planirane električne energije rebalansom je utvrđeno da budu proizvedena 4.464 gigavat/sata, od čega će termoelektrane do kraja godine proizvesti oko 2.550 gigavat/sati, a hidroelektrane 1.849 gigavat/sati", precizirao je resorni ministar i najavio da je izvršen rebalans i ostalih pokazatelja vezano za oblast električne energije.

"Elektroprivreda RS-a" je zadužena da provede predviđeni plan, kazao je Ubiparip.

Entitetska vlada razmatrala je danas i dio aktivnosti i problema koji će uslijediti primjenom CEFTA sporazuma, a kako je rekao ministar privrede taj dokument otvara mogućnosti za privrednike, ali i neke probleme s kojima će se preduzeća susresti u narednom periodu.

"U želji da poboljša odnos uvoza i izvoza Vlada je formirala interresornu radnu grupu koja će zajedno s Ministarstvom vanjske trgovine BiH pripremiti set mjera kako bi se ostvario što veći procent pokrivenosti uzvoza izvozom", dodao je on.