BiH
0

Vlada RS usvojila Nacrt zakona o Željeznicima

SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama RS radi stalne potrebe za rekonstrukcijom i modernizacijom željezničke infrastrukture i obaveze tehničke i tehnološke usklađenosti ovog vida saobraćaja sa međunarodnim standarima, izjavio je ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

On je novinarima nakon sjednice Vlade rekao da se mora održavati konkurentnost Željeznica RS sa željezničkim preduzećima iz okruženja, te pratiti tehnološki razvoj i dostignuća i da je s tim u vezi neophodno vršiti izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture kako bi Željeznice mogle odgovoriti svim zahtjevima tržišta.

Čubrilović je naglasio da je bilo neophodno zakonom obuhvatiti i pruge uskog kolosijeka zbog standarda koji se primjenjuju, dodajući da RS ima uskotračnu prugu Višegrad - Dobrun i da se vode aktivnosti u vezi sa izgradnjom dionice uskotračne pruge Srnetica - Mlinište - Šipovo.

"Izmjenama i dopunama ovog zakona izvršeno je djelimično transponovanje direktive EU o žičarama projektovanim za prevoz lica, odnosno data je definicija, način projektovanja i izgradnje, te ovlaštenje ovom ministarstvu da donese pravilnik o žičarama", rekao je Čubrilović.

On je naveo da je to urađeno jer BiH nastoji da uredi ovu oblast kao i u okruženju, jer se žičare smatraju željezničkim saobraćajem na sajli.