BiH
0

Vlada RS: Učiniti sve za izlaz iz postojeće krize u BiH

FENA
Vlada Republike Srpske saopćila je danas da ponovo izražava svoju riješenost da učini sve što je razumno moguće da bi se pronašao izlaz iz sadašnje političke krize u Bosni i Hercegovini.

RS i njeni pravni stručnjaci nastavljaju da rade s OHR-om na postizanju dogovora o obavezujućoj pravnoj interpretaciji skorašnjih odluka visokog predstavnika, koja će sačuvati prava svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama BiH, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Entitetska vlada navodi da je zabrinuta da bi dobronamjerni pokušaji da se razriješe postojeća neslaganja mogli da budu osujećeni kruženjem pogrešnih tvrdnji.

Kao pogrešne i iskonstruirane tvrdnje navodi se ta da: RS nije predstavila argumentovane činjenice protiv odluke visokog predstavnika.

RS je više puta, dodaje se, objasnila na koji način odluke OHR-a mogu da dovedu do sistematskog preglasavanja jednog od konstitutivnih naroda i da ove odluke, u tom smislu, ne predstavljaju samo proceduralne promjene već izmjene ustavom određenih mehanizama zaštite ravnopravnosti naroda prilikom donošenja odluka u institucijama BiH.

Također, netačne su tvrdnje da RS nije odgovorila na OHR-ove prijedloge. "Činjenica je da su pravni stručnjaci iz RS-a intenzivno uključeni u razgovore s OHR-ovim ekspertima i da su predložili način da se dopuni odluka visokog predstavnika, ali je OHR taj prijedlog odbacio", navodi se u saopćenju.

Kao pogrešna i iskonstruirana tvrdnja ocijenjena je ona: da Vlada RS-a povezuje ove rasprave sa svojim statusom unutar BiH ili sa situacijom na Kosovu.

"Zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian je izjavio da RS ima namjeru da raspiše referendum ako Kosovo proglasi nezavisnost i da se glasački listići za referendum već štampaju u Banjoj Luci. Premijer Milorad Dodik je nebrojeno puta rekao da ne postoji veza između RS-a i Kosova i da će Vlada spriječiti svaku destabilizaciju, odnosno ugrožavanje političke i bezbjednosne situacije u slučaju da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da "jedina osoba koja dovodi u vezu situaciju na Kosovu sa statusom RS-a unutar BiH, ili s razrješenjem političke krize u BiH, je Gregorian".

Vlada RS-a još jedanput odbacuje svaku tvrdnju da ovakva veza postoji ili da je poželjna te ne zna za, niti je uključena u štampanje bilo kakvih glasačkih listića za bilo kakav referendum.

"Gregoriana je najbolje demantovao komandant EUFOR-a u BiH Vithauer koji je izjavio da je EUFOR u roku od 24 sata provjerio te glasine i da je utvrđeno da one nisu tačne. Međutim, te glasine su nastavile da se šire, čak je 8. novembra, pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa, Gregorian ponovio te laži", navodi se u Vladinom saopćenju.

Kada su u pitanju izvještaji da premijer Milorad Dodik posjećuje različite zemlje u pokušaju da dobije podršku od tamošnjih vlasti, u saopćenju se navodi da je i to, također, netačno.

"Dodik je u RS-u, gdje intenzivno radi na izlasku iz sadašnje političke krize. RS i njeno rukovodstvo se u ovoj situaciji rukovode isključivo interesima RS-a, BiH i svih njenih naroda i građana, a ne bilo kakvim izmišljenim instrukcijama sa strane. Izjave zvaničnika drugih zemalja su činjenica na koju rukovodstvo RS-a ne može da utiče, međutim sadržaj tih izjava ni u kom slučaju ne predstavlja stavove RS-a, niti na bilo koji način utiče na predstavnike RS-a", kaže se u saopćenju.

Vlada kao netačne i pogrešne ocjenjuje i tvrdnje: da su zabrinutosti RS-a „vještačke“ ili „izmišljene“, te ističe da bi željela da potpuno jasno stavi do znanja da ona nije tražila ovu krizu i da ona ne bi ni postojala da nije bilo nametanja spomenutih odluka od visokog predstavnika.

"Naša pozicija je zasnovana na uvjerenju i dubokoj zabrinutosti da je nametnuta odluka OHR-a, ma kako bila dobronamjerna, loša za BiH i da zadire u srž principa jednakosti među konstitutivnim narodima, koji je ustanovljen Daytonskim sporazumom. Duboko smo privrženi nastavku pregovora, u dobroj vjeri, s predstavnicima međunarodne zajednice i molimo naše partnere da se angažuju u demokratskom dijalogu kako bismo zajedno postigli konsenzus o ovim odlukama", navodi se u saopćenju.

Izrazivši svoju zabrinutost, RS vjeruje, poručuje se u saopćenju, da je veoma važno da se sve strane povuku iz medija i da se ponovo uspostavi direktan dijalog između strana.

Sve strane u BiH treba da zajedničkim radom izbjegnu manipulaciju i eskalaciju populističkih sentimenata do kojih dolazi kada se da kredibilitet neodgovornim izvještajima.