BiH
0

Vlada RS: Tražit ćemo ocjenu ustavnosti odredbe izmijenjenog Zakona o PIO-u FBiH

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) zatražit će od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti odredbe člana 4 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH.

Ovu najavu Vlada RS-a ugradila je i u prednacrt ekonomske politike za naredu godinu, u dijelu koji se odnosi na probleme u penzionom sistemu.

Naime, izvršna entitetska vlast ponavlja da će nastaviti aktivnosti na rješavanju spora s Federacijom BiH i Federalnim zavodom PIO/MIO u cilju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, i obaveze Federalnog zavoda PIO/MIO da preuzme na isplatu penzije korisnika koji su do 30. aprila 1992. godine radili i pravo na penziju ostvarili na području sadašnje Federacije, a za koje i danas isplatu penzije vrši Fond PIORS-a.

Navodi se i da je, kao rezultat provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, parlament Federacije donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, čime je dijelom priznao postojanje pravnog osnova za preuzimanje na isplatu penzija predratnim korisnicima, ostvarenih na teritoriji današnje Federacije BiH.

Ovakvim zakonskim rješenjem nisu otklonjeni uzroci diskriminacije i kršenja ljudskih prava i nesmetano uživanje prava na imovinu, jer ovo pravo mogu ostvariti samo osobe koje su stekle status povratnika u skladu sa Zakonom o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH, tvrdi Vlada RS-a.

U tom smislu, najavljuje da će Komitetu ministara Vijeća Evrope za nadgledanje presuda u Strasbourgu prijaviti BiH i FBiH zbog nepostupanja u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i nedonošenja cjelovitih i adekvatnih mjera za sprečavanje kršenja ljudskih prava, te putem suda nastaviti tražiti naknadu štete koju je pretrpio Fond PIO RS, isplaćujući penzije za ove korisnike.

Po ranijim tvrdnjama iz Fonda PIORS-a, dogovor koji su postigli nedavno s Federalnim zavodom PIO da otpočne preuzimanje samo korisnika koji su svoje penziono pravo ostvarili prije 30. aprila 1992. godine i koji su se istinski vratili u Federaciju BiH predstavlja „samo djelimično rješenje i nastavak diskriminacije od FBiH“.

Njihova računicam je da će Federalni zavod PIO/MIO preuzeti svega 3.402 prijeratna korisnika, koji su do 30. aprila1992. godine penziju ostvarili na području sadašnje Federacije BiH iako danas Fond PIORS-a na isplati ima 22.999 korisnika koje bi trebao preuzeti Federalni zavod.