BiH
0

Vlada RS: Slijedi tender za autoput Banja Luka - Doboj

FENA
Stekli su se uvjeti za raspisivanje tendera za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj, kao i javnog poziva za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje autoputa Glamočani – Banja Luka – Mrkonjić Grad – Mlinište – granica sa Federacijom BiH.

Ovaj zaključak donijela je entitetska vlada danas na sjednici, nakon razmatranja informacija o preduzetim aktivnostima kada su u pitanju projekti na ovim dionicama.

Javni poziv za dodjelu koncesije za autoput do Mliništa raspisat će javno preduzeće „Autoputevi RS-a“, a pripremljen je I javni poziv, tenderska dokumentacija sa nacrtom ugovora, čime su se stekli uvjeti za raspisivanje tendera za dionicu autoputa od Banje Luke do Doboja, o kojima se govori već nekoliko godina.

Vlada RS-a izmijenila je i raniju odluku o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2011/12. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, čime se odobrava veći upis.

Utvrđen je i broj od 1.520 vanrednih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2011/12. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, kao i visina školarine od 1.500 KM za studijske programe koji se izvode na Univerzitetu u Banjoj Luci, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči.

Visina školarine od 1.850 KM bit će za studijske programe koji se izvode na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru, a 750 KM za studijski program koji se izvodi na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

Bilo je riječi i o realizaciji podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2011., a informacija o tom pitanju bit će dostavljena Narodnoj skupštini RS, saopćeno je iz entitetske vlade.

Vlada RS-a je utvrdila i Prijedlog zakona o turizmu, Prijedlog zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo i Prijedlog zakona o informacionoj bezbjednosti, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS i Nacrt zakona o Ustavnom sudu RS.