BiH
0

Vlada RS: Radnicima "ratarstva" po 500 KM pomoći

FENA
Vlada Republike Srpske odlučila je danas da preko sindikalne organizacije "Ratarstva" iz Nove Topole dodjeli pomoć radnicima u iznosu od po 500 KM, saopćio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Radivoje Bratić.

Resorno ministarstvo osiguralo je spomenuta sredstva, a bit će osigurana i sredstva za finansiranje tužbe koju će radnici podnijeti protiv kupca tog preduzeća "VST Trenda", kazao je Bratić na pres-konferenciji.

Najavio je i da će se na sjednici u naredni četvrtak "apsolutno riješiti" status "Ratarstva", odnosno Vlada će donijeti odluke oko ugovora sa kupcem "VST Trendom".

U "Ratarstvu" ima 145 radnika koji nemaju rješen status, a traže isplatu bar jedne od 20 do 45 plaća, da što prije bude raskinut „loš ugovor o privatizaciji“ i da im budu uplaćeni doprinosi i povezan staž za proteklih šest godina.

Svi problemi u "Ratarstvu" nastali su nakon privatizacije 2004., gdje kupac optužuje Vladu da ga nije uvela u posjed, a Vlada da to nije tačno i da je koristio zemljište, ali izbjegava obaveze prema radnicima, kojima nije isplatio nijednu plaću.