BiH
0

Vlada RS protiv Strategije transporta BiH prije uspostave mehanizma koordinacije

FENA
Vlada Republike Srpske ne podržava izradu Strategije transporta i akcionog plana BiH za period 2015. 2030. godina, dok se ne uspostavi mehanizam koordinacije u procesu evropskih integracija koji su podržali entitetski parlament i vlada.

Nakon sjednice u Banjoj Luci, Vlada RS je zadužila Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da o ovim zaključcima obavijesti Delegaciju EU u BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Direkciju za evropske integracije BiH, saopćeno je iz entitetske vlade.

Razmatrana je i Informacija o realizaciji Projekta rekonstrukcije stambenog fonda OPEC (Fond za međunarodni razvoj – OFID), koji se finansira iz sredstava kredita u skladu s Odlukom Narodne skupštine RS o prihvatanju zaduženja prema OPEC-Fondu za međunarodni razvoj-OFID u iznosu od 3.237.500 USD.

Sredstva kredita za RS namijenjena su za izgradnju/rekonstrukciju/sanaciju stambenih jedinica izbjeglica, povratnika i raseljenih na području tog bh. entiteta.

U okviru ovog projekta izgrađeno je 170 stambenih jedinica, a zahvaljujući uštedama, ostvarenim tokom implementacije Projekta, stvoreni su uslovi za izgradnju dodatnog broja stambenih jedinica.

U skladu s tim, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, koje implementira Projekt na prostoru RS, pripremilo je listu potencijalnih dodatnih 36 korisnika i uputilo je Komisiji za izbjeglice i raseljene osobe BiH, koja je konstituisana u novembru, a verifikacija ove liste očekuje se na prvoj narednoj sjednici Komisije. Za potencijalne dodatne korisnike izvršeno je snimanje stanja na terenu, te su u toku aktivnosti na pripremi dokumentacije radi pokretanja javnih nabavki usluga izrade glavnih projekata.

Aktivnosti na izvođenju radova dinamički će se prenijeti u 2016. godinu, i prema procjenama biti završene do sredine naredne godine, navodi se u saopćenju entitetske vlade.