BiH
0

Vlada RS prihvatila donatorska sredstva EU za projekat vodosnabdijevanja

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Europske unije po Projektu vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj u ukupnom iznosu od 10 miliona eura.

Cilj Projekta je izgradnja i sanacija infrastrukture za vodosnabdijevanje i kanalizaciju na teritoriji Republike Srpske u svrhu zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine i izgradnja kapaciteta republičkih i općinskih organa za pripremu i upravljanje investicionim programima, saopćeno je večeras iz entitetske vlade.

Donatorska sredstva će biti utrošena za izradu studija, dizajna, nabavku dijagnostičke opreme, obnovu, unapređenje ili izgradnju vodovodne infrastrukture, sistema vodosnabdijevanja, proširenje postrojenja za obradu pitke vode, sisteme prikupljanja otpadnih voda, postrojenja za obradu otpadnih voda, nadzor, tehničku pomoć.

Krajnji korisnici donatorskih sredstava su općine u Republici Srpskoj, a ukupna vrijednost projekta je 100.000.000 eura.

Na sjednici je Vlada RS-a utvrdila i Nacrt zakona o Agenciji za bankarstvo RS, a kao novina u odnosu na važeći zakon, detaljnije se uređuje pitanje poslovne tajne Agencije za bankarstvo kojom se smatra podatak, činjenica ili saznanje do kojeg je ovlašćena osoba Agencije došlo obavljajući poslove iz svoje nadležnosti ili koje je Agencija primila od nadležnh organa druge države, a čije bi otkrivanje neovlašćenoj osobi nanijelo štetne posljedice za obavljanje nadzorne funkcije Agencije, ugled i interes banaka i drugih finansijskih organizacija bankarskog sistema RS.

Agencija donosi akt kojim određuje podatke koji se smatraju poslovnom tajnom i propisuje način pristupanja, korišćenja, razmjene, čuvanja i zaštite tih podataka, kao i postupak prestanka njihove tajnosti. S tim u vezi, propisano je u koje svrhe Agencija može koristiti podatke koji su poslovna tajna, kao i slučajeve kada ih može otkriti. Uređivanjem ove materije stvoreni su preduslovi za dalje unapređivanje saradnje Agencije sa bankarskim supervizorima drugih zemalja, navodi Vlada.

Prihvaćena je i informacija o realizaciji aktivnosti u 2012. godini, predviđenih Akcionim planom za provođenje Sektorske strategije razvoja industrije za period 2009 -2013.godine, kao i informaciju o Akcionom planu za isplate obaveza po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. godine do 19. juna 1996. godine, koje se izmiruju u gotovini.

Vlada Republike Srpske donijela je odluke o odobrenju plasmana sredstava predviđenih budžetom za 2013. godinu u okviru Ministarstva porodice, omladine i sporta za realizaciju projekta „Fond treće i četvrto dijete“ u iznosu od 900.000 KM te o davanju saglasnosti na izmjenu Cjenovnika šumskih drvnih sortimenata Javnog preduzeća šumarstva „Šume RS“ a.d. Sokolac, u pogledu promjene cijene drveta za suvu destilaciju.