BiH
0

Vlada RS pozvala na popis stanovništva

FENA
Vlada Republike Srpske danas je na sjednici u Banjoj Luci ponovo pozvala na popis stanovništva te najavila i izradu zakona o centralnom registru u RS-u.

Entitetska vlada podržala je informaciju Savjeta za demografsku politiku RS-a o mogućnostima i potrebama izvršenja popisa stanovništva u RS-u i BiH.

„Zadužuju se sve relevatne institucije i pojedinci da u svom djelovanju zagovaraju potrebu da se popis u BiH održi 2011. godine i da obrazac za popisivanje sadrži podatke o vjeroispovijesti, nacionalnosti, etničkoj pripadnosti i jeziku“, zaključila je Vlada.

Također, Vlada će imenovati radnu grupu za izradu zakona o centralnom registru RS-a, te formirati tim za realizaciju ovih zaključaka, a koji se zadužuje da pokrene akciju upisivanja građana RS-a u centralni registar.

Član Savjeta za demografsku politiku RS-a prof. Zdravko Marjanac je na pres-konferenciji dao svoje stavove o tome zašto je Vlada donijela odluku o potrebi popisa, te zašto se tome protivi Federacija BiH.

Na pitanje zašto RS želi da izvrši popis stanovništva ako to neće prihvatiti sve relevatne institucije BiH, Marjanac je kazao da to nije tačno, jer „popis vrše države u svom interesu, a ne za nekoga ko procjenjuje broj stanovnika u BiH i RS-u“.

Marjanac ističe da su sve zemlje obavile popis, te „da RS ima kapacitete da obavi popis“.