BiH
0

Vlada RS podiže prijavu protiv Gregoriana

FENA
Vlada RS-a donijela je danas odluku o podizanju prijave za izvršeno krivično djelo protiv prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregoriana te pojedinaca u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Glasnogovornica premijera RS-a Biljana Bokić potvrdila je Feni da će prijava biti pripremljena tokom ove sedmice i biti dostavljena Tužilaštvu BiH, a protiv osoba o kojima je Milorad Dodik govorio prije nekoliko dana.

U prijavi će biti tačno naznačeno zbog kojeg krivičnog djela i koje se osobe terete.

Radi podsjećanja, premijer RS-a Milorad Dodik najavio je, 21.novembra, da će Vlada RS-a podnijeti tužbu protiv pojedinaca u Sudu i Tužilaštvu BiH, prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafi Gregoriana i još nekih osoba zbog, kako je naveo, udruživanja protiv RS-a.

On je novinarima u Banjoj Luci rekao da će osim stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH i Gregoriana, podnijeti prijavu i protiv glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, dopisnika političkog magazina Federalne televizije “60 minuta” iz Banje Luke Slobodana Vaskovića i predsjednika NVO “Narodni front” Dragomira Babića.

Dodik je Gregoriana optužio da je “organizovao” da Tužilaštvo BiH od Vlade RS-a zatraži dokumentaciju nekoliko resornih ministarstava, Porezne uprave RS-a i dvije privatne firme o izgradnji nove Vladine zgrade, autoputa Banja Luka-Gradiška i novog RTV doma, što je Vlada RS-a do sada odbijala da učini.

On je dodao da će tužiti pojedince Tužilaštva i Suda BiH, “jer treba da se bave zločinačkim organizacijama, a ne N.N. licima u RS-u, kako oni to navode“.