BiH
0

Vlada RS ohrabrena stavom delegacije Evropskog parlamenta

FENA
Vlada RS ohrabrena je stavom Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope da je Daytonski sporazum garancija opstanka i integriteta BiH i njenih entiteta.

“Ovakav stav u potpunoj je saglasnosti sa mnogo puta iznesenim opredjeljenjem Vlade RS-a da Daytonski sporazum mora ostati trajna osnova za bilo kakve ustavne promjene, te da je daytonom uspostavljena struktura najbolji garant stabilnosti BiH”, navodi se u saopćenju Vlade RS-a I naglašava da su zbog toga štetne ideje prema kojima u razgovorima o ustavnim promjenama treba zanemariti Daytonski sporazum.

“Teze o ekonomskim regijama nisu ništa drugo nego otvoreno pozivanje na ukidanje entiteta i razgradnju daytonske strukture”, stav je Vlade RS-a.

Ukoliko zagovornici ovakvih rješenja budu insistirali na potpunom ignorisanju Daytona, onda trebaju, kako se dodaje u saopćenju, biti svjesni da time otvaraju prostor i za drugačija viđenja budućeg uređenja.

Ipak, dodaje se, nepotrebno je u ovom trenutku dramatizovati različita viđenja procesa ustavnih promjena, jer ozbiljni razgovori na tu temu nisu još ni počeli.

“Smatramo da je u ovom trenutku, od teoretske i načelne razmjene ideja o ustavnim promjenama mnogo važnije pitanje evropskog puta BiH. Zbog toga je neophodno ispuniti obaveze iz Mostarske deklaracije i Akcionog plana koji je iz nje proizašao”, smatra entitetska Vlada.

Ističe da eventualno nepoštovanje tog dogovora i nepotpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom imalo bi mnogo teže i dugoročnije posljedice po budućnost BiH nego bilo kakva ideja o njenom budućem Ustavu.

Vlada RS-a upozorava i da je forsiranje rasprave o ustavnim promjenama koje se ne zasnivaju na Daytonu, u stvari, skretanje pažnje međunarodne javnosti sa očitog pokušaja miniranja evropskog puta BiH.