Uprkos protivljenju OHR-a
0

Vlada RS odredila i organ koji će upisati državnu imovinu na RS

FENA
Vlada RS-a je u Prijedlog zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, unijela određene izmjene u odnosu na Nacrt tog zakona koji je ranije usvojen u Narodnoj skupštini RS-a i pored protivljenja OHR-a i bošnjačkih poslanika.

Novina u predloženom zakonu, koji će se razmatrati na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta zakazanoj za utorak, 14. septembra, odnosi se na način upisa prava svojine u korist RS-a.

Entitetska vlada je definirala da se način upisa svojine vrši na osnovu odluke nadležnog organa za imovinsko-pravne poslove ili odluke suda, a da postupak pokreće pred nadležnim organom Pravobranilaštvo RS-a koje zastupa interese RS-a i njenih organa u postupcima pred sudovima i drugim nadležnim organima.

"Na ovaj način precizno je utvrđen organ koji donosi odluku kao pravni osnov za uknjižbu prava vlasništva na RS, kao i organ koji je ovlašćen za pokretanje postupka za uspostavljanje i upis prava svojine u korist RS", navodi se u predloženom zakonu.

Novine u odnosu na Nacrt zakona odnose se i na stečena prava zagarantovana članom 10. Prijedloga zakona. Ovim članom se garantuje da stvarna prava (pravo vlasništva i druga stvarna prava), stečena na valjanom pravnom osnovu i na zakonit način, neće se mijenjati.

Podsjećanja radi, visoki predstavnik za BiH je u prvoj polovini 2005. godine nametnuo tri zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, na nivou Bosne i Hercegovine i oba entiteta.

Tim zakonima je zabranjeno raspolaganje državnom imovinom koja je po Sporazumu o pitanjima sukcesije pripala BiH, kao i nepokretna imovina na kojoj je pravo raspolaganja i upravljanja imala bivša SR BiH do 31. decembra 1991. godine.

Privremena zabrana raspolaganja nad državnom imovinom, kako je regulirano nametnutim zakonima, ostaje na snazi do donošenja zakona kojim će se urediti kriterijumi za raspodjelu državne imovine između BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Vlada RS-a navodi da je, budući da nije postignut dogovor o raspodjeli, pripremila tekst zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, a koja postaje vlasništvo RS-a.

"Ponuđena rješenja u Prijedlogu ovog zakona se zasnivaju na izvornim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnom osnovu", tvrdi Vlada.

Predloženim zakonom Vlada RS-a je ovlašćena da upravlja i raspolaže imovinom koja je predmet ovog zakona, a upisana je kao vlasništvo RS-a, s tim da može sa Vijećem ministara BiH zaključiti sporazum o ustupanju na korišćenje imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, a potrebna je institucijama BiH radi obavljanja poslova iz njihove nadležnosti.

Između ostalog je definirano i da Vlada RS-a može prenijeti vlasništvo ili ustupiti na korišćenje predmetnu imovinu na jedinice lokalne samouprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je ona osnivač.

"Zbog specifičnog statusa perspektivne vojne imovine, Vlada RS-a će posebnim sporazumom sa Vijećem ministara BiH regulisati pitanje te imovine", zaključuje se u predloženom zakonu.