BiH
0

Vlada RS: Nema poskupljenja struje

FENA
Vlada Republike Srpske nije danas podržala inicijativu za povećanje cijene električne energije, ali konačnu odluku donosi Regulaturna agencija za elektručnu energiju RS-a u proceduri koja je kompleksna i dugo traje, izjavio je danas ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip.

Ukazujući na kompleksu situaciju u Mješovitom holdingu "Elektroprivreda RS-a" zbog nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta i problema u funkcioniranju hidroelektrana, ministar Ubiparip je kazao da to preduzeće u trenutim uvjetima tarifa bilježi negativne rezulate poslovanja i da je to bio razlog kojim su se rukovodila akcionarska društva u okviru "Elektorivrede" kada su podnijeli inicijativu za utvrđivanje novih cijena električne energije.

Ubiparip je nakon sjednice Vlade RS-a, na kojoj je razmatrano poslovanje "Elektroprivrede", kazao da je tom preduzeću dato u zadatak da na bazi unutrašnjih rezervi pokrije negativne rezultate i tako na određen način zaštiti potrošače koji bi bili ugroženi povećanjem cijene električne energije.

Mješoviti holding "Elektroprivreda RS-a" u prvih šest mjeseci poslovao je sa gubitkom od 35 miliona KM, kazala je v.d. direktorica tog preduzeća Branislava Milekić, te dodala da je naknadno utvrđeno, korekcijom završnog računa i da je gubitak koji je uknjižen u 2005. godini, također, 35 miliona KM, a u završnom računu za 2006. godinu uknjižen je ponovo gubitak od 184.000 KM.

Vlada je zauzela stav, kako je naglasio Ubiparip, da "Elektroprivreda" u narednih šest mjeseci mora da sanira spomenuti negativni trend kroz unutrašnje rezerve.

"To su smanjenje troškova, racionalnije ponašanje u segmentu prijema novih radnika i smanje distributivnig gubitaka, koji se u prosjeku 20 posto, zavisno od preduzeća u sastavu 'Elektroprivrede'", kazao je ministar privrede, energetike i razvoja.

Na sjednici Vlade RS-a utvrđen je i Prijedlog zakona o gasu, usvojen Izvještaj o aktivnostima na usklađivanju zakonodavstva RS-a sa zakonodavstvom EU, utvrđen Prijedlog odluke o rang-listi razvijenosti općina za 2007. i 2008. godinu, a usvojena je i Odluka o formiranju Savjeta za razvoj RS-a na čijem čelu će biti entitetski premijer MIlorad Dodik.