BiH
0

Vlada RS-a usvojila mjere za ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize

FENA
Vlada Republike Srpske usvojila je danas na posebnoj sjednici u Banjoj Luci niz mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS, a koje obuhvataju sve sektore društva.

Premijer Milorad Dodik je na pres-konferenciji priznao da se kriza već primjeti i u RS-u u sferi kapitala i novca, po smanjenoj potražnji za stanovima, automobilima i drugim robama, ali da ne može biti izgovor za nečinjenje u javnom sektoru.

Prva od Vladinih oko stotinu koncipiranih mjera je štednja, a osnovna orijentacija je da se intervenira u sektoru finansijakog i zatim ekonomskog sektora kako bi se smanjili negativni efekti krize.

„Osnovi cilj je održati stabilnost u RS, ne povećavati javnu potrošnju, povećati zaposlenost kroz javne investicije, usmjeriti se na supstituciju izvoza i formirati garancijski i fond za intervencije za izvozna preduzeća i druge oblasti“, rekao je entitetski premijer.

Obrazložio je da je jedna od mjera i zabrana nabavke automobila, namještaja i sve druge opreme u javnim institucijama, zatim u ovoj godini neće biti povećanja plaća u javnom sektoru, a smanjit će se za 10 posto svima onim koji zarađuju više od 2.000 KM.

Također, smanjit će mogućnost korištenja službenih automobila, a Vlada se opredijelila, kaže premijer, da se postojeći vozni park smanji za 10 posto.

Jedna od mjera je i da će troškovi električne energije morati biti smanjeni, a uštede po tom osnovu bit će usmjerene za „pokrivanje“ socijalnih potraživanja.

On je kazao da će Vlada tražiti i da se "odmah aktivira 42 miliona KM zarobljenih" u "Elektroprijenosu BiH" kako bi se uposlila privreda i preduzeća.

Vlada je analizirala i robe koje uvozila RS u prošloj godini, a zaključeno je da se uvozi niz roba koje se proizvode i na ovim prostorima, što je uticalo na spoljnotrgovinski deficit.

Stoga, Dodik najavljuje da će se razmotriti uspostavljanje proizvodnje koja će moći da zadovolji domaće tržište i time smanji uvoz.

Entitetska Vlada je, između ostalog, ocijenila da je bankarski sektor prvi udar krize dobro podnio zahvaljujući poduzetim mjerama, a održavat će se saradnja sa bankama kako bi se imao uvid u njihovu ukupnu politiku i Vlada svojim mjerama pospješila depozite.

Dodik je kazao da RS neće ući u recesiju, ali će se "morati snažno angažirati kako bi očuvala predviđenu stopu rasta, što treba da obezbijedi daljnji nastavak gradnje autoputa Banja Luka-Gradiška i otpočinjanje radova na pravcu Banja Luka-Doboj".

Vlada, između ostalog, traži i izmjene Zakona o javnim nabavkama, da se preispita sistem visokog obrazovanja i ukinu one ustanove koje ne daju "kvalitetno obrazovanje bilo u javnom ili privatnom sektoru", zatim donese zakon o školovanju odraslih kako bi se mogli prekvalifikovati.

Također, Vlada ne odustaje od Prijedloga zakona o plaćama u zdravstvenim ustanovama u RS-u kako bi se zaposleni i u tom sektoru izjednačili sa ostalim budžetskim korisnicima, što će biti garancija i da se obezbijede plaće u skladu s zakonom.

Dodik je najavio da će danas utvrđene mjere biti razmatrane i na Skupštini, a prethodno će o njima biti provedena javna rasprava.