BiH
0

Vlada RS-a ulaže 16,2 miliona KM u projekte u Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Vlada Republike Srpske donijela je danas poseban program ulaganja u općinu Srebrenicu za ovu godinu, koji se sastoji od ulaganja u elektromrežu, u infrastrukturu putne mreže, rekonstrukciju stambenih jedinica, spomen-obilježja, ulaganja u zdravsto i drugo, a sve u vrijednosti 16,2 miliona KM.

Pomoćnik premijera RS-a Miladin Dragičević saopćio je na pres-konferenciji da se Vlada u izradi ovog programa koristila i zahtjevima rukovodstva Općine Srebrenica, koji su bili mnogo veći, ali se Vlada opredijelila za one koji se mogu implementirati.

Predviđena je elektrifikacija bošnjačkih povratničkih naselja u mjesnim zajednicama Ratkovići i Skenderovići, te izgradnja 14 trafostanica od 10 kilovolti, zatim izgradnja 36 kilomentara priključnih dalekovoda i niskonaponske pripadajuće mreže, vrijedna 2,5 miliona KM s rokom realizacije do kraja godine.

Dragičević je naveo da je u planu i izgradnja trafostanice u srebreničkom naselju Zalazje, jačine 10 kilovolti, vrijedna 365.000 i implementirat će se u ovoj godini, te elektrifikacija povratničkih naselja za što će biti utrošeno 100.000 KM.

Pojasnio je da je mjerama Vlade predviđena izgradnja dalekovoda od 35 kilovolti na relaciji Sase-Potočari, a iznos investicije je 85.000 KM, dok je rok završetka oktobar 2007.

Programom ulganja Vlade, planirana je i izgradnja trafostanice u Skelanima s priključcima 35 kilovoltnog dalekovoda, a vrijednost investicije je 1,2 miliona KM i trebalo bi da se, zbog obima, završi u prvom kvartalu naredne godine.

Mjerama Vlade predviđeno je u putnoj mreži izgradnja regionalnog puta 454: Zeleni Jadar-Skelani, u vrijednosti pet miliona KM i regionalnog puta 452 na realaciji Milići -Derventa -Srebrenica u iznosu 2,4 miliona KM, a novac je već osiguran.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a izvršit će implemetaciju posebnog programa za obnovu i rekonstrukciju u Srebrenici u iznosu planiranom od 2,7 miliona KM.

Dragičević je kazao da je Ministarstvo pravde RS-a zaduženo za rekonstrukciju Osnovog suda u Srebrenici, a investicija iznosi 765.000 KM, ali će implementacija preći i u narednu godinu, dok je Ministarstvo poljoprivrede planiralo 640.000 KM ulaganja u općinu Srebrenicu po projektima podrška zemljoradičkoj zadruzi, šumskom gazdinstvu "Drina" i regulaciji vodotoka u Srebrenici i projekte za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje.

Ministarstvo prosvjete i kulture će, također, u ovoj godini u Srebrenici implementirati određene projekte od 129.000 KM, što, između ostalog, predviđa sanaciju Srednjoškolskog centra, te djelimičnu sanaciju nekoliko osnovih škola.

Putem Direkcije za civilne poslove u Srebrenicu bit će uloženo 119.529 KM, dok će Ministarstvo lokalne uprave i samouprave biti implementator 100.000 KM, zavisno od projekta koji će dostaviti Skupština općine Srebrenica.

Ministarstvo zdravlja dat će 58.793 KM za sanaciju centralnog grijanja i opremanje kotlovnice u Domu zdravlja Srebrenica, a Ministarstvo sporta određene manifestacije finansirat će sa 14.000 KM.

Dragičević je kazao da je Vlada preuzela i neke obaveze koje se tiču isplate rente za potopljena područja od Srbije, te da osigura ulaganje investicija iz Srbije u Srebrenicu i rad centra za nenasilnu komunikaciju i još neke projekte.

"Općina Srebrenica će imati poseban prioritet kada je riječ o odobravanju novca iz fonda za razvoj istočnog dijela RS-a kada on počne da djeluje", dodao je pomoćnik premijera RS-a.