BiH
0

Vlada RS-a ukinula plaćeno korištenje mobitela, službenih vozila i reprezentacije

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Od danas je svim zaposlenim u Vladi Republike Srpske, uključujući i premijera i ministre, te svim budžetskim korisnicima, vanbudžetskim fondovima i zaposlenim u javnim preduzećima ukinuto plaćanje računa za mobilne telefone iz entitetskog budžeta.

Također, zabranjeno je korištenje službenih automobila nakon radnog vremena svim zaposlenim u Vladi, budžetskim korisnicima, zaposlenim u vanbudžetskim fondovima i u javnim preduzećima, s obavezom izvještavanja da li se ove odluke poštuju.

Osim ovih mjera uštede, koje su, kako tvrdi, premijer RS-a Aleksandar Džombić usvojene jednoglasno, donesena je još jedna kojom je ukinuta i reprezentacija svim spomenutim, ali je ostavljena za rukovodne organe.

Na sjednici entitetske vlade utvrđeno je da sva ministarstva za naredno zajedanje pripreme prioritete u prvih 100 dana rada Vlade, koji će, tvrdi Džombić, karakterizirati „nabavka računara iz Srbije za informatizaciju školskih ustanova“, zatim će se formirati agencija za akreditaciju fakulteta u RS-u, te raditi na formiranju druge gimnazije u Banjoj Luci.

U socijalnoj sferi, najavio je, usaglašavanje zakona o PIO i o pravima boraca, zatim završavanje pregovora o kreditu za izgradnju bolnica u Bijeljini i Banjoj Luci, te u ekonomskoj oblasti novi zakon o robnim rezervama.

On najavljuje i investicije u Termoelektranu Ugljevik II, ali ne otkriva s kojim investitorima se pregovara o tom poslu, kako kaže, vrijednom oko 500 miliona eura u naredne tri godine.

Tražit će se, kaže, i "model finansiranja" autoputa Doboj - Banja Luka, a "najsretniji bi bio da to budu domaći izvođači".

Najavio je i sastanke s predstavnicima srbijanske i vlada drugih zemalja u okruženju, zatim otvaranje predstavništva RS-a u Beču, te, između ostalog, izmjene Zakona o akcijama u BiH oko uvoza plavog dizela za poljoprivrednike.