BiH
0

Vlada RS-a traži veće učešće u pretpristupnim fondovima EU

FENA
Vlada Republike Srpske konstatirala je danas da taj bh. entitet ne koristi u dovoljnoj mjeri pretpristupne fondove Evropske unije, iako BiH u ovom statusu nije u mogućnosti da koristi sva sredstva i oblike pomoći EU, izjavila je danas potpredsjednica Vlade Jasna Brkić.

"I one, koje možemo koristiti, ne koristimo dovoljno i u potrebnoj mjeri", kazala je Brkić navodeći da se entiteti uključuju putem državnih ministarstava kandidiranjem određenih projekata.

Vlada RS-a je zaključila, naglasila je, da se sva njena ministarstva aktivnije uključe i da se kandidiraju projekti kojima se može ostvariti značajnije korištenje sredstava pretpristupnih fondova.

Također, očekuje se i veća saradnja i transparetnost od Direkcije za evropske integracije i državnih ministarstava o ovom pitanju.

Entitetska vlada se u svom radu opredijelila za intenzivniji rad na poslovima evropskih integracija, u svim ministarstvima su formirani organizacioni dijelovi koji se bave isključivo tim pitanjem, a danas je konstatirano da su gotovo sva ministarstva ispoštovala taj dio posla.

Na sjednici je usvojena i odluka o obrazovanju predstavništava RS-a u Republici Hrvatskoj i Kraljevini Belgiji.

Razlog da RS ima svoje predstavništvo u Hrvatskoj, Brkić je objasnila činjenicom da je ta država jedna od najznačajnih vanjskotrgovinskih partnera RS-a, u 2006.godini je bila druga po značaju, a evidentno je i prisusto velikog broja njenih preduzeća na području RS-a, koja ima potrebu da se i njeni proizvodi nađu u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju Belgija, pojasnila je da RS ima potrebu da "bude na izvoru informacija" u Briselu, pri sjedištu Evropske komisije.

Vlada RS-a je danas donijela i odluku o zatvaranju njenog predstavništva u Grčkoj, sa sjedištem u Solunu, cijeneći velike rezultate koje je ono imalo, prvenstveno, u humanitarnom radu, ali ekonomski efekti nisu bili toliko značajni.

Donijeta je o odluka o korištenju iznosa za socijalno zbrinjavanje 1.618 iz 97 preduzeća u ukupnom iznosu od 2,9 milion KM.