BiH
0

Vlada RS-a protiv proslave dana državnosti BiH, oštre optužbe protiv Mesića

FENA
Vlada Republike Srpske ocijenila je danas da proslavljanje 25. novembra u sarajevskim medijima i jednom dijelu Federacije BiH, kao Dana državnosti BiH, predstavlja nastavak višegodišnje politike zatvaranja očiju pred realnošću.

"Činjenica da više od polovine BiH taj datum ne smatra danom državnosti, bošnjački politički milje otvoreno ignoriše, čime drugima u BiH stavlja do znanja da ih njihov stav i ne interesuje", navodi se u saopćenju Vlade RS-a i dodaje da ipak, istina je da je 25.novembar 1943. godine značajan datum, ali datum iz historije stvaranje jedne druge države, a ne BiH.

Odluka Sarajeva da, uprkos tome, upravo 25. novembar izabere za Dan državnosti BiH, ukazuje, kaže se u saopćenju Vlade, "ne samo na falsifikovanje historije, već na nedostatak bilo kojeg boljeg izbora koji bi potvrdio nebuloze o takozvanoj "viševjekovnoj državnosti" BiH".

"Sumorna je perspektiva zemlje u kojoj se praznici slave u inat onim drugima, pa bi zvaničnoj bošnjačkoj politici bilo bolje da razmisli o datumima koje bi prihvatili svi narodi, a za dobro cijele BiH", tvrdi Vlada RS-a i dodaje da se u "svečarsku atmosferu sarajevske štampe savršeno se uklopila i posljednja u nizu brljotina Stjepana Mesića".

"Po ko zna koji put, Mesić nazvao je RS genocidnom tvorevinom osporivši njen legitimitet i poziciju. Takva ocjena Mesića možda bi nas i zabrinula da ne dolazi od predsjednika države koja je izvršila najtemeljitije etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", kaže se u vladinom saopćenju.

Ističe se i da "svu svoju zabrinutost ratnim zločinima, genocidom i etničkim čišćenjem, Mesić može praktikovati u svojoj Hrvatskoj gdje su građani srpske nacionalnosti sistematski protjerani, obespravljeni, prestrašeni i onemogućeni u ostvarivanju prava na povratak".

Bilo bi interesantno vidjeti, navodi Vlada RS-a, da li će drugi "bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić zaprijetiti razbijanjem nosa Stjepanu Mesiću zbog ovog, ko zna kojeg po redu, flagrantnog miješanja u unutrašnja pitanja BiH".

"Na žalost, vjerovatnije je da će gospodin Komšić i ostale takozvane 'BeHa patriote' likovati nad Mesićevim izjavama zaboravljajući da te izjave ne mogu naštetiti poziciji RS-a, ali zato mogu dalje otežati izgradnju povjerenja i održive budućnosti BiH", zaključuje Vlada RS-a.