BiH
0

Vlada RS-a pripremila uredbu, Sindikat najavio tužbu

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) razmatrala je danas Prijedlog uredbe o minimumu procesa rada za vrijeme štrajka i načinu njegovog osiguranja u obrazovnim i ustanovama učeničkog i studentskog smještaja te zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da zatraži mišljenje o tom dokumentu od Saveza sindikata RS-a. Ovo pitanje Vlada RS-a je razmatrala nakon najave sindikata budžetskih korisnika da 21. januara 2013. održe generalni štrajk prosvjetara, radnika u pravosuđuu, upravi i policiji.

Također, na posebnoj sjednici Vlada se upoznala i o rješenjima o utvrđivanju minimuma procesa rada u ministarstvima, upravama i pravnim organizacijama u slučaju štrajka.

Zadužena su ministarstva, uprave i republičke upravne organizacije da, u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, na prijedloge rješenja o utvrđivanju minimuma procesa rada u slučaju štrajka, pribave mišljenje sindikata, savjeta radnika ili predstavnika radnika tamo gdje nema organizacije sindikata. Mišljenje je potrebno zatražiti najkasnije do 25.decembra 2012. godine, saopćeno je iz entitetske vlade.

Sindikat RS-a, istovremeno, danas je najavio tužbu protiv Vlade, ali i zahtjev za inspekcijsku kontrolu, jer Vlada, kao poslodavac nije ispoštovala Zakon o štrajku.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je, nakon današnjeg jednosatnog protresa budžetskih korisnika u Doboju, podsjetila da je Zakon o štrajku donesen prije četiri godine te da je Vlada, kao poslodavac, bila dužna da odredi minimum procesa rada u roku od 60 dana, koji nije ispoštovala, već to pokušava da uradi ovih dana, kada su počeli javni protesti radnika.

  • Vlada RS-a radi na pogrešan način, bez javne rasprave i bez saglasnosti sindikata, rekla je Mišić.

Ona je potvrdila da je generalni štrajk radnika granskih sindikata obrazovanja, nauke, kulture, policije, državne uprave i pravosuđa, kao i ostalih sindikata koji su iskazali solidarnost, zakazan za 21. januar naredne godine.

Predsjednik Unije sindikata budžetskih i fondovskih korisnika u Savezu sindikata Duško Jandrić najavio je da će prethodno, 28.decembra, biti održan i regionalni skup sindikalaca u Bijeljini, a zatim i u ostalim regionalnim sindikalnim centrima u RS-u .

Skupu u Doboju prisustvovalo je oko 1.000 članova granskih sindikata obrazovanja, nauke, kulture, policije i državno uprave s dobojske regije, koji su nosili parole s porukama Vladi RS: "Smanjite svoja, a ne radnička prava", "Vadite ruke iz naših džepova" i "Ne odustajemo od našeg djela“.