25.10.2008. u 14:13

Vlada RS-a predložila Zakon o restituciji

Vlada Republike Srpske pripremila je i po hitnom postupku uputila u Narodnu skupštinu na usvajanje Prijedlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Iako je predviđeno da bi ovu oblast trebalo urediti jedinstveno na nivou BiH, Vlada Republike Srpske navodi da je iz razloga "dugogodišnjeg odugovlačenja" donošenja zakona na nivou BiH, te očekivanja građana i nagomilanih problema u vezi s restitucijom nepokretne imovine, predložila donošenje ovog zakona po hitnom postupku.

Predloženim zakonom uređuje se vraćanje oduzete imovine i njeno obeštećenje fizičkim i pravnim osobama kojima je imovina oduzeta, počevši od 6. decembra 1946. na prinudan način, bez naknade, bez pravične naknade ili bez pravnog osnova, a uređuje se i postupak vraćanja i organ za vraćanje, odnosno Komisija za restituciju.

Kao način vraćanja, pored novčane naknade, predviđa se mogućnost vraćanja naturalnom restitucijom, a obveznik isplate naknade je RS, odnosno Ministarstvo finansija koje će osigurati isplatu u roku od deset godina u deset jednakih godišnjih rata.

Također, prijedlogom zakona predviđeno je vraćanje i nepokretne imovine (poljoprivrednog, šumskog i neizgrađenog građevinskog zemljišta, stanovi, poslovne zgrade i poslovne prostorije).

Kada je u pitanju vraćanje imovine preduzeća, predviđeno je da preduzeće koje nije privatizovano ili je u postupku privatizacije, ne podliježe naturalnoj restituciji.

Pokretna imovina od kulturnog, umjetničkog ili historijskog značaja neće se vratiti vlasniku ako su dio zbirke javnih muzeja, galerija i sličnih ustanova.

U prijelaznim odredbama utvrđeni su rokovi jedinicama lokalne samouprave u kojima će biti formirane komisije za restituciju koje će rješavati po zahtjevu kao i rokovi u kojima će Vlada donijeti podzakonske akte za provođenje ovog zakona.

Pravo na restituciju nemaju raniji vlasnici kojima je za oduzetu imovinu i prava isplaćena pravična naknada u skladu sa zakonom ili su im u zamjenu date druge stvari ili prava, kao ni osobe kojima su imovina ili prava oduzeta na osnovu pravosnažne krivične presude za krivična djela koja po međunarodnim konvencijama predstavljaju ratni zločin, ako su imovina i prava stečena izvršenjem takvog krivičnog djela.

Prijedlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju bit će razmatran na sjednici Skupštine RS-a 4.novembra.

Odlukom nekadašnjeg visokog predstavnika za BiH, od 30. augusta 2000. godine, stavljen je van snage Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju RS-a, jer je, po njegovoj ocjeni, tu oblast trebalo urediti jedinstveno na nivou BiH.
(FENA)


Komentari na članak - Ukupno: 9
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari
 

@AKADEMIK

ZAISTA NECU DA STAVIM SVE BOSNJAKE
NA ISTO MESTO
IMA PREDIVNIH LJUDI BOSNJAKA U BIH
ALI OVAJ AKADEMIK JE ZREO ZA PSIHIJATRIJU
IDI SE LECI MAJMUNE JEDAN POLUPISMENI
NEMOJ SE PRAVITI LUD DA NEBI TAKAV I OSTAO

 

MOJA REPUBLJIKA

„MOJA“ REPUBLJIKA I NIJE MOJA,
JER NE PRIZNAJE SVIJETLOST
I NE ZNA ZA BOGA.

ONA JE SMRT,
ONA JE ĐAVO,
JER NE PRIZNAJE LJUBAV,
NE PRIZNAJE PRAVO.

NEKOĆ SU OVDJE... Pročitaj više

 

akdademik, ajd molim te piši na tim živim jezicima kao što su hrvatski i srpski...slabo te razumijemo na tim mrtvim jezicima kao što je staroslavenski, , latinski, grčki, bosanski...itd!

restitucija... Pročitaj više

 

@akademik

ti si seljačina samo neznam na kom brdu sisaš i pušiš srpski kurac

@srbin

svaka ti čast!!!!

SRBIJA,KOSOVO I METOHIJA,REPUBLIKA SRPSKA ŽIVETI ČE VEČNO!!!!!


I A KOJE SRBIJA... Pročitaj više

 

akademik
eee papak jedan de pogledaj malo vas muslimanski dio bosne pa cemo onda da vidimo ko sta nema..polako polako samo dok se ocjepi REPUBLIKA SRPSKA..i normalno hrvati ce da traze svoj dio pa cemo... Pročitaj više

 

akademik turcine napusi se kurcine
kakva ste vi govna bosnjaci
pa od vas ovi iz MZ bjeze kao ludi
a vi ne izlazite iz dupeta MZ
lol
kakvo ce veselje biti u RS
kada se vas kutarisemo

 

ŠTO JE NEKAD BILO SAD SE BRIŠE,
NIJE SRPSKO NI KOSOVO - VIŠE!!! ;-)

PS. NIJE NIKAD NI BILO!!!

BUUU HHHHAAA HA HA HA HA HA!!!

 

KOSOVO IS SERBIA!
Le Kosovo est Serbie!
KOSOVO JE SRBIJA!
Косово е Сърби&... Pročitaj više

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE