BiH
0

Vlada RS-a ponovo prolongirala vraćanje 60 miliona KM

FENA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Vlada Republike Srpske zbog nedostatka sredstava u entitetskom budžetu nije vratila 60 miliona maraka na račun posebnih namjena na kojem se nalaze sredstva od sukcesije i privatizacije.

Rok za vraćanje 60 miliona, uzetih za krpljenje javne potrošnje, dva puta je prolongiran.

Krajem prošle godine, dan prije istekla drugog roka, Vlada je sama sebi dala još godinu dana za vraćanje duga, odlukom da će milione vratiti krajem ove godine.

Predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić potvrđuje da je problem u činjenici da u budžetu entiteta u 2011. nije bilo sredstava da se "posuđeni“ novac vrati na tzv. escrow račun.

"Procijenili smo da je lakše da to učinimo tokom 2012.“, pravda se Džombić, podsjetivši da je u prošloj godini izostala rata kredita od MMF-a i Svjetske banke.

Na takozvanim escrow računima RS-a na kraju prvog polugodišta 2011. bilo je svega 75,5 miliona.

Poređenja radi, na tom računu, na kojem su novci ostvareni po osnovu sukcesije i privatizacije državnog kapitala, na dan 31. decembra 2010. godine bilo je 240,1 miliona maraka.

U jednom od ranijih Vladinih izvještaja se priznaje i da postoji obaveza povrata sredstava na escrow račune u ukupnom iznosu od 187 miliona maraka.

Navedenu obavezu čini 80 miliona datih na “zajam” Fondu zdravstvenog osiguranja RS, s obavezom povrata do 31. decembra 2012., zatim 90 miliona koje mora vratiti sama Vlada, budući da su sredstva s računa posebnih namjena korištena za budžetsku potrošnju. Od tog iznosa, vratila je na kraju samo 30 miliona.

Također, s tog računa je Vlada uzela i 17 miliona KM i dala za projektovanje, izgradnju i opremanje Nove bolnice u Bijeljini.