BiH
5

Vlada RS-a osudila napad na Vučića

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) pozvala je danas građane tog bh. entiteta da ostanu mirni i da se suzdrže od bilo kakvih radnji kojima bi se mogli ugroziti mir i bezbjednost na prostoru RS.

Entitetska vlade je održala hitnu telefonsku sjednice na kojoj je, kako je saopćeno, oštro osuđen "brutalni napad“ na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

"Vlada Republike Srpske smatra da je ovim napadom učinjena neizmjerljiva šteta odnosima Republike Srbije i BiH i nastojanjima Republike Srbije da doprinese izgradnji tolerancije i međusobnog povjerenja u BiH i cijeloj regiji", jedan je od usvojenih zaključaka.

Od nadležnih institucija na nivou BiH Vlada RS-a zahtijeva da "najhitnije preduzmu sve neophodne radnje na utvrđivanju bezbjednosnih propusta, kao i hitne akcije na otklanjanju političke štete koja je ovim djelom pričinjena“.

Vlada RS-a zahtijeva od svih nadležnih institucija na svim nivoima da preduzmu sve neophodne radnje na identifikaciji i procesuiranju odgovornih za napad na predsjednika Vlade Republike Srbije.