BiH
0

Vlada RS-a o zajmu za razvojnu politiku

FENA
Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o pripremi zajma za razvojnu politiku – DPL, koji bi se finansirao kreditom Svjetske banke (Međunarodne asocijacije za razvoj - IDA i Međunarodne banke za obnovu i razvoj - EBRD).

Zajam za razvojnu politiku, koji priprema Svjetska banka, naslanja se na stend-baj aranžman Međunarodnog monetarnog fonda, koji za BiH iznosi 1,2 milijarde eura, od čega je za RS namijenjeno 400 miliona eura.

Cilj je uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje određenih kategorija potrošnje te unapređenje sistema usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva.

Svjetska banka spremna je da pruži podršku budžetima u BiH, pod povoljnim uvjetima, od 185 miliona eura. Kredit bi se realizovao u tri tranše u toku tri godine i to: 100 miliona eura u prvoj godini (2009.), 50 miliona eura u drugoj (2010.) i 35 miliona eura u trećoj godini (2011.).

Podjela kredita između entiteta će se naknadno dogovoriti, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću

Entitetska vlada utvrdila je danas i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o estradnoj djelatnosti, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim putevima.

Imajući u vidu da je Zakon o javnim putevima stupio na snagu 20. januara 2004. godine, u vremenu njegove primjene ukazala se potreba za drugačijim rješenjima pojedinih pitanja.

To se, prije svega, odnosi na primjenu Zakona od Javnog preduzeća „Putevi RS-a“ Banja Luka, kao preduzeća kome je povjereno upravljanje autoputevima, brzim, magistralnim i regionalnim putevima.

Do određenih problema dolazilo je i prilikom inspekcijskog nadzora nad provođenjem Zakona od Republičke uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva saobraćaja i veza u dijelu koji se odnosi na upravni nadzor.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama.

Predloženo zakonsko rješenje podstiče formiranje novih zadruga, čime će se osigurati stavljanje u funkciju velikog broja nefunkcionalnih objekata i neiskorišćenog zemljišta, naročito u ruralnim područjima te normalan rad zadruga s jasno definiranim pravima i obavezama.

Zaposleni u zadruzi će moći da budu zadrugari, ali pod uvjetom da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

„Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o ukazivanju na nezakonito regulisanje i prenos nadležnosti u oblasti prometa, odnosno, obavljanja djelatnosti trgovine uljem za loženje, ekstra lako i lako specijalno (El i Ls), od UIOBiH“, saopćeno je.