BiH
0

Vlada RS-a o preporukama OHR-a za Srebrenicu

FENA
Ured visokog predstavnika u BiH dostavio je Vladi Republike Srpske određene preporuke koje se odnose na općinu Srebrenica, od kojih je Vlada jedan dio prihvatila, a druge odbacila, među kojima i prijedlog da se Fondacija Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje proglasi državnim organom, saopćio je danas ministar za upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lipovac.

"To je nešto što je za nas apsolutno neprihvatljivo, ne zato što mislimo da ne treba osigurati stabilno finansiranje te fondacije, već zato što ona ne može biti državni organ po svojoj prirodi", kazao je Lipovac dodajući da Fondacija može imati grant u budžetu BiH, te i entitetskom budžetu u narednoj godini, ali ne može biti državni organ.

OHR je predložio i da se razmotri mogućnost da se 11. juli proglasi za državni dan žalosti, a Vlada RS-a je, kako je naveo Lipovac, spremna da taj prijedlog razmotri i o njemu razgovara, ali smatra da to pitanje treba biti riješeno u redovnoj proceduri donošenja zakona na nivou BiH, a kojim bi se tretirala to pitanje.

On je pojasnio da je u OHR-ovim preporukama rečeno da se u realizaciji projekata u općini Srebrenica zaposli lokalno stanovništvo i angažiraju lokalni privredni subjekti, a Vlada je stava, kako je naveo, da se to može prihvatiti, ali uz uvjet da se poštuje Zakon o javnim nabavkama i ostali propisi.

"Ne možemo ići mimo zakona i propisa, jer ćemo sutra imati problem sa revizijama", kazao je ministar Lipovac na pres-konferenciji, nakon sjednice entitetske vlade napominjući da se u svim aktivnostima mora osigurati poštivanje Ustava RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi i drugih propisa entiteta.

Jedna od preporuka OHR-a je i da se izvrši revizija privatizacije, što je od Vlade RS-a i prihvaćeno, a nije prihvaćen stav u kome naglašava potreba da se sprovedu reforme koje se odnose na cijelu teritoriju države u cilju unapređenja poslovnog okruženja, kao što je reforma registracije poslovnih subjekata i usvajanje zakona o obligacijama.

"Mislimo da ovo nema smisla, odnosno da se sada pitanje pomoći Srebrenici dovodi u vezu sa usvajanjem jedinstvenog zakona o obligacijama. Mislim da se tu već otišlo daleko od uspostavljenog okvira", kazao je ministar uprave i lokalne samouprave RS-a.

On smatra da će vjerovatno Vlada RS-a kontrolirati tokove novca koje bude investirala u općinu Srebrenica, te da će o tome izvjestiti koordinatora OHR-a za tu općinu Kliforda Bonda.

Kao tehnička primjedba od strane Vlade RS-a je sugerirano da se ne koristi termin "državno tužilaštvo i "državni sud", već Sud BiH i Tužilaštvo BiH kada se govori o potrebi otvaranja ureda tih insttiucija u Srebrenici.