SIPA
0

Vlada RS-a nije dostavila dokumentaciju o nekim istragama

FENA
Zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dragan Lukač potvrdio je danas da zbog određenih nejasnoća Vlada RS-a još nije dostavila Tužilaštvu BiH dokumentaciju traženu u vezi s nekim istragama.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da postoje određene nejasnoće u relaciji između Vlade RS-a i Tužilaštva BiH, po čijem nalogu postupa SIPA i provodi određene istrage.

„Duboko sam uvjeren da će se te nejasnoće riješiti uskoro“, kazao je Lukač i naveo da zbog toga još nije izuzeta određena dokumentacija u vezi s predmetima koji su pod istragom.

“Radi se o većem broju slučajeva, između ostalog, tu je i izgradnja zgrade Vlade RS-a“, rekao je on.

Podjećamo, Vlada RS-a ranije je donijela zaključak da Porezna uprava RS-a i druge institucije RS-a SIPA-i, odnosno Tužilaštvu, ne dostavljaju kopije poreznih prijava za dva preduzeća: d.o.o Integral inženjering Laktaši i d.o.o Integra inženjering Banja Luka, a također su zadržane i porezne prijave Vlade RS-a i nekoliko ministarstava.

Nakon reagiranja OHR-a, te dodatnih dopisa Tužilaštva iz Vlade RS-a je rečeno da će dokumentaciju staviti na uvid.

Zamjenik direktora SIPA-e Dragan Lukač prisustvovao je danas u Banjoj Luci regionalnom sastanku rukovodilaca kriminalističkih policija i šefova za krvne delikte, koji je organizovao MUP RS-a.

Na sastanku se razgovaralo o proširenju saradnje između policijskih agencija koje djeluju na prostoru država bivše Jugoslavije, na suzbijanju općeg kriminaliteta te neriješenim slučajevima ubistava u ovom djelu Evrope.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici policija Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije te predstavnici MUP-ova Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta, Agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH.