Miroslav Lajčak
0

"Vlada RS-a mora poništiti zaključak o povlačenju iz Elektroprenosa BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ocijenio je da bi zaključak Vlade RS-a da otpočne jednostrano povlačenje iz preduzeća za prijenos električne energije bio štetan za BiH i njene evropske ciljeve te očekuje poništavanje tog zaključka, saopćeno je iz OHR-a.

„Očekujem od Vlade RS-a da poništi svoj zaključak i nastavi da radi u okviru uspostavljenih institucija i zakona BiH. Vlada RS-a mora shvatiti da, kada se postigne dogovor, on se mora i ispoštovati. Jednostrane radnje su destabilizirajuće i suprotne evropskom duhu suradnje i kompromisa“, rekao je Lajčak koji se u Bratislavi susreo sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Janom Kubišem.

Lajčak ga je obavijestio o najnovijoj situaciji u zemlji i napretku BiH u ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta za tranziciju OHR-a.

Visoki predstavnik je razgovarao s ministrom Kubišem i o budućoj ulozi Evropske unije u BiH te su zaključili da EU mora biti spremna da preuzme vodeću ulogu u BiH nakon tranzicije OHR-a.

On je rekao da, iako je jasno da političke stranke pokušavaju izgledati ekstremne u predizbornom periodu, nakon izbora će morati surađivati s političkim protivnicima da bi zemlja i svi njeni dijelovi funkcionirali.

„Nakon toliko mnogo godina teškog života svi građani zaslužuju progresivniji pristup svog vodstva”, rekao je Lajčak.

Naglasio je da očekuje da se svi kandidati i stranke pridržavaju izbornih pravila i izbjegavaju retoriku koja podstiče lošu atmosferu te je podsjetio da je Vijeće za implementaciju mira uvjetovalo tranziciju OHR-a pozitivnom ocjenom političke situacije u BiH, saopćeno je iz OHR-a.